Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yönetmen Erden Kıral hayatını kaybetti

“Bereketli Topraklar Üzerinde” ve “Hakkâri’de Bir Mevsim” gibi kült filmleriyle tanınan yönetmen Erden Kıral, geçirdiği beyin kanaması nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 80 yaşında vefat etti. Ünlü yönetmen çarşamba günü Aşiyan Mezarlığında toprağa verilecek.

Geçen hafta beyin kanaması nedeniyle Antalya Kumluca’da özel bir hastanede tedavi altına alınan yönetmen Erden Kıral, bugün (17 Temmuz) hayatını kaybetti.

Ünlü yönetmenin vefat haberini DİSK’e bağlı Sinema Emekçileri Sendikası (Sine-Sen), sosyal medya hesaplarından duyurdu:

“Hakkâri’de Bir Mevsim, Kanal, Bereketli Topraklar Üzerinde ve daha birçok filmin yönetmenliğini yapan Erden Kıral, beyin kanaması sebebiyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Başımız sağ olsun…”

Çarşamba günü toprağa verilecek

20 Temmuz Çarşamba, sabah saatlerinde Atlas Sineması’nda sinemacıların katılımıyla anma töreni yapılacak.

Teşvikiye Cami’nde kılınacak öğle namazından sonra Aşiyan Mezarlığında toprağa verilecek.

Erden Kıral kimdir?

İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Seramik bölümü mezunu olan Kıral, Gerçek Sinema, Çağdaş Sinema ve Güney dergilerinde sinema yazıları yazdı ve editörlük yaptı. Vatan gazetesinde ve 7. Sanat dergisinde “3. Dünya Sineması” ile ilgili araştırmaları yayımlandı. Üniversitede okurken, Yılmaz Güney, Bilge Olgaç, Osman Fahir Seden gibi yönetmenleri asistanlığını yaptı. 1968 yılında “Kumcu Ali Yaşar” adlı filmle yönetmenliğe başladı. “Bereketli Topraklar Üzerinde” ile Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde en iyi yönetmen seçildi. 1982’de çektiği “Hakkâri’de Bir Mevsim” filmi 1983 Berlin Film Festivali Gümüş Ayı Ödülü’nü kazandı.

“Kanal”, “Ayna”, “Av Zamanı”, “Mavi Sürgün”, “Avcı” ve “Vicdan” gibi filmlere imza atan Kıral, 1984’ten beri üyesi olduğu Berlin Akademie der Künste’nin Sinema bölümünün kurucuları arasında yer aldı. “Yolda” filmi 2005 yılında Harvard Üniversitesi Sinemateki’ne kabul edildi. İzmit Rotary Klübü Aviva, Adana Film Festivali, Uluslararası İstanbul Film Festivali ve Beykent Üniversitesi’nin “Yaşam Boyu Başarı” ve “Onur” ödüllerini aldı. 2009 yılında 4. Köyceğiz Film Festivali tarafından “Onur Ödülü”ne layık görüldü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.