Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel kadro sayısını artırdı- “Kadro sayısı artırmak çözüm değil, açılan kadrolar boş kalıyor”

Resmi Gazete’de yayımlanan cumhurbaşkanı kararı ile “eleman temininde güçlük çekilen yerlerde” sözleşmeli çalışan hekim ve sağlık çalışanı kadro sayısı artırıldı. Sene başında 16 bin olarak açıklanan başvurulabilecek sözleşmeli personel kadro sayısı 27 bine çıkarıldı. Kadro sayısının artırılmasının çözüm olmadığını söyleyen Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube Başkanı Kubilay Yalçınkaya, çalışan hekimlerin istifa ya da göç ettiğini hatırlatarak kadrolara başvurulmayacağına  dikkat çekti.

Sağlık Bakanlığı eleman temininde güçlük çekilen yerlerde sağlık hizmeti verilebilmesi için sözleşmeli istihdam kadro sayısını artırdı. Sınırlı sözleşmeli personel sayısının geçtiğimiz ay yapılan torba düzenleme ile artırılması amaçlanmıştı. Bugün yayımlanan cumhurbaşkanı kararı ile 2022 yılı başına 16 bin olarak belirlenen sözleşmeli “sağlık personeli” kadro sayısı 27 bine yükseltildi. Karara göre sözleşmeli çalışabilecek hekim ve sağlık çalışanı 19 bin 694 uzman tabip, 7 bin 114 tabip, 147 ebe, 38 sağlık memuru, bir diş tabibi, bir diyetisyen, üç hemşire, bir psikolog ve bir sağlık teknikeri olarak belirlendi. Genellikle daha iyi ücret alabilmek için başvurulan sözleşmeli kadrolar acil sağlık hizmetleri çalışanları için açılmazken en çok kadro açılan uzman hekimler yataklı tedavi merkezlerinde istihdam edilmek isteniyor.

“Daha iyi ücret için sözleşmeli kadroya geçiliyor”

Açıklanan kadro sayılarının karşılık bulmayacağını söyleyen SES Ankara Şubesi Başkanı Kubilay Yalçınkaya, Sağlık Bakanlığı’nın hekimleri ve sağlık çalışanlarını mali teşviklerle tutmayı hedeflediğini dile getirdi. 4924 Sayılı Kanun kapsamında istihdam edilecek personel sayısının sınırlı olduğunu ve bunun bir kanunla düzenlendiğini hatırlatan Yalçınkaya, “Mesela ben Hakkâri’ye kadrolu olarak atandım. Ücretimin daha iyi olması için sözleşmeli kadroya geçmem gerekiyor ama atandığım yerde sözleşmeli personel kadrosu dolmuş. Açıklanan kadro sayıları o zaman anlamlı olurdu. Şu an Sağlık Bakanlığı’nın öngördüğü Türkiye genelinde 54 bin uzman hekimin çalışması gerektiği fakat bu kadroların sadece 44 bini dolu” diye konuştu.

“Ankara’da bile hekim tutmaya çalışıyorlar ve açık var”

Cumhurbaşkanı kararına göre çalışmakta olan 19 bin 694 uzman hekim sözleşmeli kadroya geçebiliyor. Uzman hekim açığına dikkat çeken Yalçınkaya şunları söyledi:

“Uzman hekim sayısının yetersiz olduğu illerde bu sözleşme kapsamında açılan kadrolar boş kalıyor. Hekimler kadrolarının olmaması sebebiyle ya da sözleşmeli kadro sayısının düşük olması sebebiyle o bölgelerden istifa edip özele geçmediler ya da yurtdışına gitmediler. Hekimlerin öğretmenler ve hemşireler gibi kamuya atanmada zorluk çektikleri bir kadro sorunu yok. Sorun, sağlık politikaları ve ülkenin genel koşulları. Bu uygulama çözüm getirmez. Başkentte bile 4924 Sayılı Kanun ile hekim tutmaya çalışıyorlar ve açık var. Sorun senin eksik atama yapman değil senin zaten atamış olduklarının istifa edip başka ülkelere gitmesi ya da mesleği bırakması.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.