Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uzay Yolu’nun Uhura’sı Nichelle Nichols hayatını kaybetti

1960’ların ünlü bilimkurgu film serisi Uzay Yolu’ndaki iletişim memuru Teğmen Nyota Uhura rolüyle tanınan Amerikalı oyuncu Nichelle Nichols, 89 yaşında hayatını kaybetti. Nichols, Uzay Yolu’ndaki rolüyle Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yüksek profilde rol alan siyah kadınlardan biriydi.

Ünlü bilimkurgu film serisi Uzay Yolu’nda (Star Trek) teğmen Nyota Uhura rolüyle tanınan Amerikan oyuncu Nichelle Nichols geçen cumartesi (30 Temmuz) günü 89 yaşında hayatını kaybetti.

Nichols’un ölümünü oğlu Kyle Johnson Facebook’tan duyurdu. Johnson şu ifadeleri kullandı:

“Üzülerek söylüyorum ki bunca zaman bizi semadan aydınlatan büyük yıldız artık eskisi gibi bizi aydınlatamayacak. Ancak onun ışığı, tıpkı şimdi keşfedilen eski gezegenlerde olduğu gibi, bizim için var olmaya devam edecek. Gelecek nesiller onun ışığından öğrenecek ve yeni ilhamlar kazanacak.”

Nichols’un ölüm haberinin ardından birçok kişi taziye mesajı yayımladı. Uzay Yolu’nun yıldızlarından George Takei, Twitter hesabından paylaştığı mesajında şunları kaydetti:

“Şu an üstünde yattığın yıldızlar gibi kalbim ağır ve gözlerim ışıldıyor benim canım arkadaşım.”

Uzay Yolu’nun oyuncularından Leonard Nimoy’un oğlu ve yönetmen Adam Nimoy ise Nichols’un vefatının ardından şunları yazdı:

“Nichelle çok fazla seviliyordu ve çok özlenecek.”

Nichelle Nichols kimdir?

Nichols, Uzay Yolu’nda oynadığı Nyota Uhura rolüyle Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) dominant bir rolü oynayan ilk siyah kadınlardan biri olarak tanınıyor. Bu rolüyle Nichols, ABD’de siyah kadınların küçük rollerde yer alması gerektiğine dair olan inancı kırdı. 

Uzay Yolu’nda gösterdiği başarılı performansa rağmen film serisini bırakmak istediğini düşünen Nichols, kendi ifadesiyle Dr. Martin Luther King Jr.’dan etkilenerek rolünde kalmaya devam etti. Böylece Nichols, 1969’da biten ilk altı Uzay Yolu filminde rol aldı.

Nichols, Uzay Yolu’ndaki rolünden sonra birçok Afro-Amerikan kadını astronot olma yolunda cesaretlendirme çabasından dolayı ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından işe alındı. Nichols, oyunculuğunun yanında NASA’da büyükelçi görevi yürüterek kadınları ve azınlıkları uzay programlarına katmaya çalıştı.

Kaynak: BBC

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.