Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP siyaseti Meclis dışına taşıdı: Grup toplantıları dokuz ilde yapılacak, ilk durak Erzurum oldu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), TBMM açıkken salı günleri düzenlenen grup toplantılarını Meclis açılıncaya kadar dokuz farklı ilde yapma kararı aldı. Toplantıların ilki, Kurtuluş Savaşı öncesi ilk kongrenin düzenlendiği Erzurum’da yapıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Kurtuluş meşalemizin yakıldığı ve cumhuriyetin ilk kez telaffuz edildiği yerdeyiz” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP’li 128 milletvekili bugün(2 Ağustos) grup toplantısı için Erzurum’a geldi. Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet, Erzurum Havalimanı’na inişinde Dadaşlar tarafından davul zurna eşliğinde Atabaş oyunuyla karşılandı. Kılıçdaroğlu ve CHP’li 128 milletvekili, gazeteciler ile birlikte araçlarla Erzurum Kongresi’nin yapıldığı binaya geldi. Kılıçdaroğlu, müze olarak kullanılan binayı gezdi ve görevlilerden bilgi aldı. Daha sonra Kılıçdaroğlu, çok sayıda esnafın dükkanlarını ziyaret etti ve sorunlarını dinledi. Meclis dışında yapılan ilk grup toplantısı Necip Fazıl Kısakürek Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. 830 kişilik salon tamamen dolarken birçok Erzurumlu, Kılıçdaroğlu’nun konuşmasını ayakta izledi. 

Kılıçdaroğlu, CHP’nin Erzurum’dan neden milletvekili çıkaramadığına şu sözlerle dikkat çekti:

Erzurum’un hem bizim tarihimizde hem CHP’nin tarihinde önemli bir yeri var. Tarihsel açıdan bu kadar derinlikli olan bir kent CHP’ye neden sempati göstermedi? Neden uzun süredir CHP’den bir tek milletvekili bile çıkarmadı? Önemli bir soru. Bu sorunun cevabını siz değil, ben veriyorum. Bu işin kabahati, Erzurumlularda değil Cumhuriyet Halk Partisi’nde. Gelmedik, sofranıza oturmadık, çayınızı, kahvenizi içmedik. Ankara’da tumturaklı nutuklar attık.”

CHP 45 yıldır milletvekili çıkaramıyor

CHP en son 1977 genel seçimlerinde Erzurum’dan iki milletvekili çıkarmıştı. Selçuk Erverdi ve Yusuf Gültekin, CHP’nin son Erzurum milletvekilleri oldu. 12 Eylül darbesinin ardından yapılan 1983 seçimlerine ise CHP kapatıldığı için kurulan Halkçı Parti (HP) katılmıştı. Erzurum’dan Hilmi Nalbantoğlu Halkçı Parti’den Meclis’e girmişti. 2018’de yapılan son seçimlerde ise yüzde 54 ile AKP birinci parti çıkarken MHP yüzde 18,5’le ikinci parti olmuş, İYİ Parti yüzde 8,2 CHP yüzde 4,4 oy almıştı. Erzurum’dan çıkan altı milletvekili ise AKP dört, MHP bir ve İYİ Parti bir milletvekili olarak dağılmıştı. 

“Tarım hayvancılık konusunda borsa Erzurum’da kurulacak”

CHP’nin hedeflerini anlatan Kılıçdaroğlu, “Havza bazlı planlama yapmamız lazım. Erzurum coğrafi olarak çok önemli bir yer. Toprak büyüklüğü açısından dokuzuncu büyük il. Özel ekonomi bölgesi olarak ilan edilmesi lazım. Bu bölge dokuz ille birlikte ortak hedef ve projelere kilitlenmeli. Kars, Iğdır, Ağrı, Muş, Bitlis, Tunceli, Van, Bingöl havza bazlı tarım ve hayvancılığın merkezi olmalı. Tarım ve hayvancılık konusunda uluslararası borsa Erzurum’da kurulacak” diye konuştu. 

“Sadece İstanbul değil Erzurum da büyüsün istiyoruz”

Kılıçdaroğlu, hedeflerle ilgili gelebilecek eleştirilere “Diyebilirler ki Türkiye’nin bu kadar sorunu varken Kılıçdaroğlu yerel bir sorunla ilgilendi. Eğer büyüyeceksek hep birlikte büyüyeceğiz. Sadece İstanbul, İzmir değil. Erzurum, Kars, Van da büyüyecek. Onlar gibi değil Bay Kemal. Birileri büyüsün değil 85 milyon büyüsün istiyoruz” sözleriyle yanıt verdi.

Esnaf ziyaret edildi

Esnaf ziyareti sırasında bir esnaf Kılıçdaroğlu’na “Bu esnafın hali ne olacak?” sorusunu yöneltti. Kılıçdaroğlu, “Esnafla ilgili 17 maddelik bir çözümümüz var. Esnaf Bakanlığı kuracağız. Sizin bankalara, esnaf kredi kooperatiflerine borcunuz var, o borçların faizlerini sileceğiz” yanıtını verdi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.