Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2022 KPSS’ye girenler anlatıyor: “İnsanlar önümüzdeki sınavlara çalışmak için Yediiklim Yayınevi’nden kitap almaya başladı”

Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın (KPSS) geçen pazar (31 Temmuz) günü yapılan Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri oturumundaki soruların Yediiklim Yayınevi’nde yayınlandığı ileri sürüldü. Bu iddia sosyal medyada gündeme girerken bugün yayınlanan Resmi Gazete’de Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Halis Aygün’ü görevden alındığı duyuruldu. Bu yıl KPSS’ye giren kişilerle sınava şaibe karışması iddialarını konuştuk.

Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın (KPSS) geçen pazar (31 Temmuz) günü yapılan Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri oturumu ile ilgili Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, soruların daha önceden bir yayınevi tarafından bilindiğini ileri sürdü. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada iddiaların asılsız olduğunu savundu. Konu siyasetin gündemini meşgul etmeye devam ederken, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuyla ilgili inceleme yapması için Devlet Denetleme Kurulu’na talimat verdi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kamu Personeli Seçme Sınavı sorularının çalındığı iddiasıyla gündeme gelen Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Halis Aygün’ün görevden alındığı bugün (3 Ağustos) Resmi Gazete’de ilan edildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuyla ilgili sosyal medya hesabından “KPSS ile ilgili yorum yapmıyorum çünkü sınavın şaibesi bir yana, mülakatlar zaten şaibeli, haliyle sonuçlar kesin şaibeli. Bakanlığa da bunun için gitmiştim. Sarayın kendi şaibesini çözme şovuna ise sadece gülüyorum. Merak etmeyin, birkaç ay sonra kökten çözeceğiz.” paylaşımını yaptı. 

“Sınavın iptal olacağına eminim çünkü seçim var önümüzde”

Geçen yıl Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü’nden mezunu olan A.A., bu yıl sınava ikinci kere girmiş. Dokuz ay boyunca sınava çok ciddi bir hazırlık yaptığını dile getiren A.A., “Tekrar gece gündüz ders çalıştım ve çok zor bir sınav olmasına rağmen aslında gayet güzel netler yapmıştım. Sınava şaibe karışması inanın dün sabahtan beri allak bullak bir zihin bıraktı bende. Masa başına oturmakta zorlanıyorum halbuki çok motiveydim bu haberleri görene kadar. Sınavın iptal olacağına eminim çünkü seçim var önümüzde. Önümüzde daha gireceğimiz sınavlar var, kafamızdaki sorular inanın çok yordu bizi” dedi.

“Bu son KPSS idi benim için, yakında yüksek lisans ile ABD’ye gitmeye çalışacağım”

2019 yılında Fizik Tedavi Rehabilitasyon Bölümü’nden mezun olan 25 yaşındaki E.M.,  “Babam belediye işçisi; emeğiyle, alın teriyle beni okutmuştur. Bana harçlık diye cebinde ki son 50 lirayı bana yolladığında yurt odasında oturup ağlamışlığım var. Kötü şartlarda çalışıp günde sekiz saat hasta alıp akşam eve gelince KPSS çalıştım dersaneye gitmedim, kitaplar satın alıp çalıştım. 2020 KPSS’den 89 puan aldım. Türkiye sıralamam yedi bin, atanacağımı düşündüyseniz yanıldınız, evet, yetmedi o puan olmadı. Ve yine böyle bir süreçte bir enkaz gibi gezdim” diyerek bir önceki sınav sürecini anlattı. 

Bu yıl sınavının çok iyi geçtiğini ve 90 üstü puan alacağını düşündüğünü dile getiren E.M., “Sınavda ilk sorudan itibaren bir gariplik sezdim, sorular kaliteli değildi. Sınavdan bir kaç gün sonra telegram KPSS gruplarında iddialar dönmeye başladı. Ve tüm KPSS öğrencileri Yediiklim Yayınları’nı taramaya başladık ve şok olduk. Gerçekten şok diyorum çünkü hayatında ALES, YKS, YDS, YÖKDİL, KPSS gibi en az 30 ÖSYM sınavına girdim böyle bir şey görmedim. Bu kadar aleni emek çalınmazdı çünkü” diye ekledi. 

Daha sonra soruların çalınmadığını, yaşananların ÖSYM’nin iş bilmezliği olduğunu fark ettiklerini belirten E.M., “Gerçekten ben çok yoruldum, bıktım, tükendim, omuzumda yük, sırtımda ailem. Bu son KPSS idi benim için. Yakında yüksek lisans ile ABD’ye gitmeye çalışacağım umarım başarılı olurum ve bu pisliğin, yozluğun kol gezdiği topraklara bir daha adım atmam” dedi. 

“Şaibeden ziyade yanlış bilgi var”

Beslenme ve Diyetisyenlik Bölümü mezunu 25 yaşındaki V.A., bu yılki KPSS’ye altı ay boyunca hazırlanmış. Bir önceki sınavda 88 puan aldığını söyleyen V.A., bu puanın atanmak için yeterli gelmediğini ekledi. Sınavlarla ilgili genel olarak bir sürü sıkıntı olduğunu belirten V.A., “Benim sınavım iyi geçti. Tedirgin oluyorum. Benim atanma ihtimalim var. 90-91 puan almayı bekliyorum. Sınav ertelenecek diye kaygılıyım. Sürecin takipçisiyim. Yayınevinin hocaları İnstagram’da canlı yayında aynı olduğu iddia edilen soruların zaten çıkmış sorular olduğu ve sınavdan sonra paylaşıldığını söylüyorlar. Kitapta yayınlanmış bir soru yokmuş, öyle diyorlar” diye konuştu.

Ortada eğer şaibe yoksa ÖSYM başkanının neden görevden alındığını kendi kendine sorduğunu anlatan V.A., “Karmakarışık bir durum var. Sorular zaten çok saçmaydı. Devletin hiçbir kurumuna güven kalmadı. Bence biraz yanlış bilig yayılıyor insanlar kaygılı ve öfkeli olduğu için. Şaibeden ziyade yanlış bilgi var” dedi. 

 “Aklımıza ilk 2010’daki sınavdaki şifre meselesi geldi”

Bu yıl ilk defa KPSS’ye giren 22 yaşındaki R.S., tarih bölümü öğrencisi. Sınava yaklaşık bir ay çalışan R.S., sınava şaibe karışmasıyla ilgili: “Çevremde sınava girenler ve benim için büyük bir şok oldu. Aklımıza ilk 2010’daki sınavdaki şifre meselesi  geldi” diye konuştu.

Şu an yaşananları sadece izleyebildiklerini, yetkililer tarafından doğru düzgün ve tutarlı bir açıklama yapılmadığını dile getiren R.S., “Bu bir tesadüf mü? Ki bunun tesadüf eseri olması neredeyse imkânsız, tamamen tembellikten kaynaklı bir şey mi, sınavı hazırlayanlar mı soruları oradan aldı? Şaibeden ziyade işlerini iyi yapamama mı var, bilmiyoruz. Bunu bilmeyince de ne gibi bir tepki vereceğimize emin olamıyoruz” diye devam etti. 

 “İnsanlar önümüzdeki sınavlara çalışmak için Yediiklim Yayınevi’nden kitap almaya başladı”

İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu 31 yaşındaki O.T., sınava yaklaşık bir sene boyunca hazırlanmış. Yaşananların çok motivasyon bozucu olduğunu söyleyen O.T., “Yaşananların yanlış anlaşılma olması imkânsız. Soruların benzer olmasını bırakın; şıklar, paragraflar ve sorulardaki çelişkilerin bile aynı olması bunun bir tesadüf olmadığını gösteriyor. Sınavın iptal olması gerektiğini düşünüyorum. Gereğinin yapılacağına da inanıyorum” dedi. 

Asıl önemli sorunun yaklaşık 10 gün sonra yapılacak alan sınavlarıyla ilgili olduğunu söyleyen O.T., şöyle devam etti:  “Bu sınavlar ertelenecek mi, hangileri ertelenecek, iptal edilecekse ne zaman yapılacak. Zaman kısıtlı. Ben şu an çalışmalı mıyım, nerden, hangi kaynaktan çalışmalıyım? İnsanlar Yediiklim Yayınevi’nden kitap almaya başladı sınavlara çalışmak için. Ben de almalı mıyım onu düşünüyorum.”

Sınava şaibe karışmasını beklemediğini ama bir yandan da yaşananlara şaşırmadığını dile getiren O.T., “İnsan kendi başına gelince anlıyor. Bir sene hazırlandım, daha uzun süre çalışanlar da var, insanlar yıllarını veriyor. Psikolojik olarak kötü etkilendik” diye devam etti. 

Ne yaparsa yapsınlar aklımızdaki şüpheleri yok edemeyecekler”

Dicle Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden 2016 yılında mezun olan 27 yaşındaki Ü.E., sınava hazırlanmak için çalıştığı iş yerinden iki ay ücretsiz izne ayrılmış. Bir önceki sınavdan 85 puan alan Ü.E., bu yılki sınavdan 88,89 puan beklediğini  dile getirdi. Sınava kesinlikle şaibe karıştığını düşündüğünü söyleyen Ü.E., “Bu kadarı tesadüf olamaz. Bunun bu kadar göz önünde olması çok enteresan. Ben izin alıp sınava çalıştım. Simdi sınav tekrarlanırsa nasıl tekrar izin alıp çalışacağım? Bu sınavdan daha yüksek alırsam tekrar sınavdan düşük alırsam ne olacak?” diye sordu. 

Ü.E., şunları ekledi: “Ne yaparsa yapsınlar aklımızdaki şüpheleri yok edemeyecekler. Sorun kişiyle ilgili değil sistemsel bir sorun. Soruları hazırlayanlar kim, cemaatle, siyasilerle ya da yayınevleriyle bağlantıları ne bilmiyoruz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.