Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Esad ile barışma iddiası: Çavuşoğlu sözlerinin çarpıtıldığını söyledi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Suriye’ye düzenlemek istediği askeri harekât ve Ankara-Şam ilişkilerinin geleceğine dair açıklamalarda bulundu. “Muhalefet ile Suriye’deki rejimi bir şekilde anlaştırmamız lazım” sözleri hakkında da konuşan Çavuşoğlu, sözlerinin çarpıtıldığını söyledi ve “Bunu çarpıtmak isteyenler olabilir, çarpıtanların da kim olduğunu biliyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçen perşembe (11 Ağustos) günü 13. Büyükelçiler Konferansı’nın kapanışındaki basın toplantısında Ankara ile Şam arasındaki ilişkilerin geleceğine dair önemli açıklamalarda bulunmuş ve “Muhalefetle Suriye’deki rejimi bizim bir şekilde anlaştırmamız lazım” demişti.

“Rejim siyasî çözüme inanmıyor”

Çavuşoğlu bugün (16 Ağustos) ise Letonyalı mevkidaşı Edgars Rinkevics ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında, Türkiye’nin olası Suriye operasyonunu ve geçen haftaki açıklamalarını değerlendirdi. Türkiye’nin Suriye’nin toprak bütünlüğünü önemsediğinin altını bir kez daha çizen Çavuşoğlu, “Rejim siyasî çözüme inanmıyor, askeri çözüme inanıyor ama kalıcı çözüm siyasî bir çözümdür” diye konuştu.

Astana Süreci’ni ve Anayasa Komisyonu’nun çalışmalarına da atıfta bulunan Çavuşoğlu, “Bu komisyon sekiz kere toplandı. Kim var bu komisyonda? 50 kişi rejimden, 50 kişi muhalefetten, 50 kişi ise sivil toplumdan. Peki amaç ne? Yeni bir anayasa yazmak ya da mevcut anayasayı tadil etmek. Tüm bunlar için de rejim ile muhalefetin uzlaşması gerekiyor” dedi.

“Biz rejim ile muhalifleri ilk kez bir araya getirmeye çalışmıyoruz”

“Benim geçen hafta söylediğim buydu. Farklı bir şey söyledim mi?” diyerek sözlerine devam eden Çavuşoğlu, muhalefetin kurduğu müzakere heyetine atıfta bulundu. Bu heyetin amacının hükümetin geçiş sürecini Esad rejimi ile müzakere etmek olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Biz rejim ile muhalifleri ilk kez bir araya getirmeye çalışmıyoruz. Suriye’de kalıcı bir istikrar için bunu söyledik, söylemeye de devam edeceğiz” diye konuştu.

Suriye ve Türkiye içinde bu işi kızdırmak isteyenlerin sözlerini çarpıttığını öne süren Çavuşoğlu, “Bu sözleri çarpıtmak isteyenler çarpıtabilir. Onların da kimler olduğunu biliyoruz. Bayrağımıza el uzatanların elleri kırılır” dedi.

Çavuşoğlu’ndan Bahçeli’ye teşekkür

Çavuşoğlu, “Türkiye’nin Suriye konusunda attığı adımlar isabetlidir” diyerek kendisine destek veren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye de teşekkür etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.