Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gaziantep ve Mardin’de 35 kişinin yaşamını yitirdiği kazalarda yeni ayrıntılar

Türkiye, cumartesi (20 Ağustos) günü peş peşe gelen kaza haberleriyle sarsıldı. Gaziantep’te meydana gelen zincirleme kazada 15 kişi hayatını kaybetti, 29 kişi yaralandı. Aynı gün akşam saatlerinde ise Mardin’in Derik ilçesinde freni patlayan TIR kalabalığın arasına daldı. 20 kişi yaşamını yitirdi, 26 kişi yaralandı. Gaziantep ve Mardin’deki kazalarla ilgili üç şoför tutuklandı. Soruşturmalar ise çok yönlü sürdürülüyor. Medyascope yaşananları ve kazalarda dikkat çeken ayrıntıları sizin için derledi.

Gaziantep’teki kazada otobüs şoförü hız sınırını aşmış

Gaziantep’te cumartesi günü Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu’nun Nizip bölümünde meydana gelen trafik kazasında 15 kişi yaşamını yitirdi, 29 kişi de yaralandı. Ölenlerden üçünün sağlık görevlisi, üçünün itfaiye personeli ve ikisinin de basın mensubu olduğu belirtildi.

Valilik yaralanan 29 kişiden 16’sının taburcu edildiğini, beşi ağır 13 yaralının tedavilerinin sürdüğünü açıkladı.

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturmada üç savcı görevlendirildi.

Kaza raporunda, olay yerinde otobüsün 307 metrelik fren izi tespit edildiğine ve kaza sırasında otobüsteki takografın 130 kilometre hız kaydettiğine dikkat çekildi.

TAG Otoyolu’nda otobüsler için belirlenen hız sınırı 100 kilometre.

Kazada yaralanan otobüs şoförü Abdulkadir M., tedavisinin ardından nöbetçi hâkimlik tarafından “taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet vermek” suçlamasıyla tutukladı.

Abdulkadir M.’nin jandarmadaki sorgusunuda, “Otoyolda kaza vardı, kalabalık bir ekip bulunuyordu. O sırada ne olduğunu anlayamadım. Bir anda otobüsün direksiyon hakimiyetini kaybettim. Toparlamak için manevra yapmaya başladım ama kurtaramadım ve otobüs devrildi. Daha sonra sürüklenmeye başladım, sonrasını hatırlamıyorum” dediği öğrenildi.

Derik’te 20 kişinin yaşamını yitirdiği kazayla ilgili iki TIR sürücüsü tutuklandı

Mardin’in Derik ilçesinde cumartesi günü meydana gelen kazada ise freni boşalan gübre yüklü TIR’ın iki araca çarparak devrilmesi sonucu ise bir polis ve aralarında çocukların bulunduğu 20 kişi hayatını kaybetti, 26 kişi ise yaralandı.

Kaza sonrası gözaltına alınan ve güvenlik gerekçesiyle Diyarbakır’a getirilen iki TIR sürücüsünün, SEGBİS ile ifadeleri alındı. TIR sürücülerinden U.G. ifadesinde, “Rampadan inerken yavaş yavaş frene bastım. Frenlerin tutmadığını fark ettiğimde iyice frene asıldım. Ancak araç hızını kesmeyerek aksine daha da hızlanmaya başladı. Dörtlüleri yakarak kornaya uzun uzun bastım. Önüme çıkan araçlara çarpmamak için aracın direksiyonun sağa kırdım. Ondan sonra devrildim. Bazı vatandaşların beni araçtan çıkarmaya çalıştıklarını hatırlıyorum” dedi.

U.G., aracın bakımını bir ay önce yaptırdığını ve yüklediği gübrenin 27 ton olduğunu söyledi.

İlk kazaya müdahale eden kalabalığın arasına TIR’la dalan şoför Y.Ş. ise “Derik ilçesinde yokuş aşağı giderken frenim tutmuyordu. Fazla yüküm yoktu. Gözümü hastanede açtım, sonrasını hatırlamıyorum. Olayda kastım yoktu. Pişmanım” diye ifade verdi.

Sürücüler, SEGBİS ile alınan ifadelerinin ardından Derik Nöbetçi Sulh Hukuk Hâkimliğince “taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak” suçlamasıyla tutuklanarak, cezaevine gönderildi.

Kazada yaşamını yitirenler ise dün (21 Ağustos) düzenlenen törenlerle toprağa verildi.

Karaismailoğlu: Kazalar, yol kusurundan kaynaklı değil”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı’nda gerçekleştirilen Demir Kanatların Objektifinden Karma Fotoğraf Sergisi’nin açılışında gazetecilerin Gaziantep ve Mardin’de meydana gelen kazalarla ilgili sorularını yanıtladı. Bakan Karaismailoğlu, “Bu kazalar bizi derinden yaraladı. Yalnız bu kazalar, yol kusurundan kaynaklı kazalar değil. İnceleme, araştırma ve soruşturmalar devam ediyor. Sonucunda bunlar açığa çıkacaktır ama daha çok şu an yol kusuru dışında olan sürücü hataları ve araç hataları gözükmekte. Dileğimiz bu tür kazaların bir daha olmaması” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.