Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Putin’in beyni” Dugin’in kızı, bombalı saldırıda öldürüldü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakınlığıyla bilinen ve aşırı milliyetçi fikirleriyle tanınan Rus felsefeci ve stratejist Aleksandr Dugin’in kızı Darya Dugina, Moskova yakınlarında aracının altına yerleştirilen bombanın patlatılması sonucu hayatını kaybetti. Dugin’in son dakikada fikir değiştirerek kızıyla aynı araca binmediği belirtiliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakın olduğu iddia edilen ve “Putin’in beyni” ifadesiyle nitelenen Rus felsefeci ve stratejist Aleksandr Dugin’in kızı Darya Dugina, geçen cumartesi (20 Ağustos) gecesi Moskova’da uğradığı bombalı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Hedef Aleksandr Dugin miydi?

Olayı soruşturan yetkililer, saldırının bir suikast olabileceğini ve hedefin de aşırı milliyetçi görüşleriyle bilinen Aleksandr Dugin olabileceğini belirtti. Yetkililer, patlayıcının aracın altına yerleştirildiğini aktardı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı saldırının arkasında Ukrayna’nın olabileceğini iddia ederken, Kiev saldırıyla hiçbir bağlantısının olmadığını açıkladı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin danışmanı Mihaylo Podolyak, “Ukrayna’nın bu saldırıyla hiçbir alakası yok çünkü biz Rusya gibi terörist bir devlet değiliz. Biz, saldırının Rusya’nın kendi içindeki siyasi ayrışmalardan oluştuğunu düşünüyoruz” dedi.

Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin lideri Denis Puşilin ise Telegram kanalından yaptığı açıklamada Ukrayna’yı suçladı. Puşilin, “Ukrayna rejiminin teröristleri, Aleksandr Dugin’i ortadan kaldırmaya çalışırken kızını öldürdü” dedi.

Kiev Independent’a göre, saldırıyı daha önce ismi hiç duyulmamış “Ulusal Cumhuriyet Ordusu” isimli bir Rus örgütü üstlendi. Örgüt açıklamasında, “Biz Putin’i kendi çıkarı için güç devşiren biri ve bir savaş suçlusu olarak görüyoruz” dedi.

Rossiskaya Gazeta’ya göre saldırının gerçekleştiği araç Aleksandr Dugin’e ait. Dugin, cumartesi (20 Ağustos) kızıyla birlikte katıldığı festivalden dönmeden önce son dakikada fikir değiştirerek başka bir araçla Moskova’ya dönmeye karar verdi. Dugin’in aracını ise kızı Darya Dugina kullandı.

Aleksandr Dugin ve kızı Darya Dugina kimdir?

Dugin, Rusça konuşulan birçok bölgenin birleşmesi ve tek bir Rus imparatorluğu kurulması doğrultusundaki fikirleriyle tanınıyor. Dugin ayrıca, Ukrayna’nın Rusya’nın bir parçası olduğunu da iddia ediyor.

Aleksandr Dugin

Dugin’in, Putin ve Moskova’nın siyasi stratejisi üzerindeki etkisi birçok Rusya uzmanı tarafından tartışılıyor. Bazı Rusya uzmanları, Dugin’in Putin ve Rusya’nın stratejileri üzerinde büyük bir öneminin olduğunu iddia ederken bazıları ise Dugin’in etkisinin oldukça zayıf olduğunu belirtiyor.

Bir televizyon programcısı ve gazeteci olan Darya Dugina ise Rusya’daki devlet televizyonlarında çalışıyordu. Dugina, babasının fikirlerini devlet televizyonlarında yayması ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline destek vermesiyle tanınıyordu.

Ukraynalı üst düzey istihbarat yetkilisi evinde ölü bulundu

Öte yandan, Ukraynalı üst düzey istihbarat yetkilisi ve Ukrayna Güvenlik Servisi Kirovograd Bölge Başkanı Oleksandr Nakonechny, dün (21 Ağustos) evinde ölü bulundu. Nakonechny’nin eşi, evde silah sesleri duyduğunu ve Nakonechny’i yaralı halde bulduğunu söyledi.

Kaynak: BBC, Reuters, Kiev Independent

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.