Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB’de terör soruşturması genişliyor, sıra yöneticilerde: Savcılık, Muhtarlık Daire Başkanı Yavuz Saltık hakkında 10 yıl hapis cezası talep etti

İçişleri Bakanlığı’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yürüttüğü “terör” soruşturması kapsamında Muhtarlık Daire Başkanı Yavuz Saltık hakkında dava açıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Saltık hakkında 10 yıl hapis cezası talep etti.

İçişleri Bakanlığı’nın İBB’ye yönelik “terör” teftişine gerekçe gösterilen Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) hakkındaki iddianame, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmiş, ilk duruşması 18 Şubat’ta yapılmıştı.

Yargılama devam ederken, İBB Muhtarlık Daire Başkanı Yavuz Saltık’a aynı soruşturma kapsamında “örgüt üyesi olmamakla birlikte silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme” suçundan dava açıldı.

Saltık, DİAYDER üyelerine belediyenin sosyal yardım kartlarının dağıtılmasından sorumlu tutuldu.

Savcılık, Saltık’ın 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.

İddianameyi kabul eden mahkeme heyeti, Saltık hakkında adli kontrol tedbiri olarak yurtdışına çıkış yasağı koydu. Saltık’ın yargılanacak ilk dava 1 Aralık’ta başlanacak.

Medyascope’a konuşan İBB’li yetkililer de Yavuz Saltık’a dava açıldığını doğruladı. 

Ne olmuştu?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) çeşitli terör örgütlerine mensup 557 kişi çalışıyor” sözlerinin ardından bakanlık, 26 Aralık’ta “DİAYDER referansıyla İBB’ye yerleştirilenlere yönelik özel teftiş başlatıldığı”nı açıklamıştı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve muhalefet partileri ise Soylu’ya tepki göstermişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nun hazırladığı iddianamede 23 kişi hakkında “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etme” ve “silahlı terör örgütüne üye olma” suçlamaları yöneltildi.

Yavuz Saltık kimdir? 

1972 yılında Trabzon’da doğdu. Mersin Üniversitesi Pazarlama Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümünü bitirdi. Eğitiminin ardından iş hayatına 1996-2001 yılları arasında STRATEJİ|MORI Araştırma Şirketi’nde Araştırma Uzmanı ve GfK Araştırma Şirketi’nde Saha Müdür Yardımcısı görevleriyle başladı. 2002-2010 yılları arasında belediyelere free-lance olarak danışmanlık hizmeti verdi. Bu süre zarfında birçok seçim kampanyasını yönetti.

ARI Hareketi, KA-DER, International Republican Institute (IRI), National Democratic Institute (NDI) Konrad Adenauer Vakfı ve Toplum ve Demokrasi Derneği’nin çalışmalarında eğitimci olarak yer aldı. 2004-2009 yılları arasında Infakto Research Workshop adlı araştırma şirketinde danışmanlık yaptı.

MEF Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Programı’nda tezli yüksek lisans öğrenimine devam eden SALTIK, Bahçeşehir Üniversitesi, İzmir Ticaret Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi, AREL Üniversitesi ve Plato MYO’da; Siyasal İletişim, Seçim Kampanyaları, Lider Yaratmak, Kampanya Yönetimi başlıklarında misafir akademisyen olarak dersler verdi.

Trabzon Fikir Kulübü’nün kurucu üyeleri arasında yer alan SALTIK’ın 2008 yılında siyasal iletişime yönelik “Tanrım Beni Başkan Yarat” adlı bir kitabı yayımlandı.

2012-2015 yılları arasında Star Gazetesi’nde köşe yazarlığı yaptı. 2015 yılında Beylikdüzü Belediyesinde Özel Kalem Müdürü olarak kamuda göreve başladı.

01.07.2019 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde Özel Kalem Müdürlüğü ve 10.07.2019 tarihinde Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı görevlerine atandı.

18.02.2022 tarihinde ise Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanı olarak atandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.