Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB’ye “terör” teftişine gerekçe yapılan DİAYDER davası başladı: “Diyanet’te yedi yıl görev yaptım, AKP’den plaket aldım”

İçişleri Bakanlığı’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik “terör” teftişine gerekçe gösterilen Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) Başkanı Ekrem Baran ve dernek üyelerinin de aralarında olduğu, dokuzu tutuklu 23 kişi hakkındaki dava İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada sanık avukatları, DİAYDER’e yönelik İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren bir yargılama olduğunu belirterek birleştirme kararı talep etti. Heyet, bu iddianamenin daha detaylı ve kapsamlı olduğu gerekçesiyle İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazı yazılarak, beş sanık hakkındaki dosyanın bu mahkemede birleştirilmesine yönelik olumlu yönde muvafakat yazılmasına karar verdi. 

Sekiz tutuklu sanığın ifade verdiği dava, 21 Şubat’a ertelendi.

DİAYDER Başkanı Baran: “Yedi yıl Diyanet’te görev yaptım”

Duvar ve Diken’de yer alan haberlere göre DİAYDER Başkanı Ekrem Baran, derneğin KCK ile bağlantılı olduğu iddialarını reddederek şunları söyledi:

“Milyonlarca kişiye hizmet ediyoruz. Ben din alimiyim ve dinin emrettiği kuralları yerine getiriyorum. İddianamedeki ‘sözde’ imamları kabul etmiyorum. Yedi yıl Diyanet’te görev yaptım. Derneğe aidat ödeniyor. Bu aidatlar örgütlere aktarılıyor gibi yansıtılmış. Buna yönelik iddianamede hiçbir tespit yoktur, olamaz da.”

“Süleyman Soylu’nun katıldığı bir iftar yemeğine biz de davet edildik”

AKP ile de ilişki kurduklarını söyleyen Baran, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Süleyman Soylu’nun katıldığı bir iftar yemeğine biz de davet edildik. Bizi ziyaret ettiler, hediyeler verdik. Tıpkı AKP ile yaptığımız gibi diğer partilerle de ilişkimiz oldu. İBB’ye yardım için ihtiyaç sahibi 600 kişinin adresini, isimlerini verdik. Bu ailelerin 300’üne zaten önceki İBB yönetiminin yardım sağladığı ortaya çıktı.

İBB’de gassal olarak çalışan İnan: “AKP’den plaket aldım, Mehdi Eker memnuniyetini dile getirdi”

İBB’de gassal olarak çalışan Mehmet İnan da “Ben AKP’den plaket aldım. Mehdi Eker bizzat yanıma gelerek memnuniyetini dile getirdi. Sadece HDP ile değil, ayrım yapmadan herkesle görüştüm, yan yana fotoğraflarım var. İBB’de gassal olmak için ilan açıldı, ben de başvurdum, kabul edildim. Biz gassal olarak zaten halk arasında cenaze yıkıyorduk. Yıllardır derneğe üyeyim. Çalışmadığım için aidat vermiyordum. İşe başlayınca ben de derneğime bağış yaptım. Bu çok normal” diye konuştu.

İBB’de gassal olarak çalışan Aydın Ayhan ise “Bu işe girebilmek için Binali Yıldırım’ın kardeşiyle konuştum. Beylikdüzü’nde oturduğum için de çoğunlukla AKP’li siyasetçileri tanıyorum” dedi.

Ne olmuştu?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) çeşitli terör örgütlerine mensup 557 kişi çalışıyor” sözlerinin ardından bakanlık, 26 Aralık’ta “DİAYDER referansıyla İBB’ye yerleştirilenlere yönelik özel teftiş başlatıldığı”açıklamıştı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve muhalefet partileri ise Soylu’ya tepki göstermişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nun hazırladığı iddianamede 23 kişi hakkında “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etme” ve “silahlı terör örgütüne üye olma” suçlamaları yöneltiliyor 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.