Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ayhan Bilgen: “Kılıçdaroğlu mezhepsel sebeplerle aday gösterilmezse Alevilere büyük haksızlık yapılmış olur”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışmasına ilişkin konuşan Türkiye’nin Sesi Partisi Genel Başkanı Ayhan Bilgen, “İsmi telaffuz edildikten sonra sadece mezhepsel, inançsal nedenlerle aday olmasından imtina edilirse Türkiye’de Alevilere büyük bir haksızlık yapılmış olur” dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) istifa ettikten sonra Türkiye’nin Sesi Partisi’ni (Ses Partisi) kuran eski Kars Belediyesi Eş Başkanı ve Milletvekili Ayhan Bilgen, bugün (1 Eylül) partisinin genel merkezinde düzenlenen kahvaltıda gazetecilerle buluştu. Kahvaltının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan ve gündemi değerlendiren Ses Partisi Genel Başkanı Ayhan Bilgen, toplantıyı Dünya Barış Günü vesilesiyle yaptıklarını dile getirdi. Kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı’na 31 Mart’ta veren partinin geçen beş ayda 41 ilde örgütlendiğini ancak 81 ilde siyaset yapmak istediklerini söyleyen Bilgen, bu ayın sonunda da ilk kongrelerini yapacaklarını duyurdu.

“Gizli kapaklı” ittifak görüşmelerine eleştiri

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yetkililerinin HDP’lilerle yan yana fotoğraf vermekten kaçınmasını eleştirdiği bilinen Ayhan Bilgen, hiçbir ittifak içinde gizli kapaklı yer almayacaklarını söyledi:

“Mevcut ittifakların penceresinden Türkiye’ye bakıyor olsaydık ona göre konumlanırdık. Biz toplumdan siyasete bakarak bir ihtiyaç analizi yaptık. Bizimle yan yana durmayı göze alan varsa birlikte oluruz. Bunu göze almayan hiç kimseyle ittifakımız söz konusu olmaz. Biz yola daha yeni çıkmışken bir ittifaktan ne yanayız ne de bir ittifaka karşıyız.”

Aday tartışması

Bilgen, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhur İttifakı adaylığını açıkladığını ancak altılı masanın adayının henüz açıklanmadığını hatırlatıp “Yeni bir isimle çıkacaksanız bunun son dakika olması parti içi siyaset açısından anlamlı olabilir. Bu kendi tercihleridir. Ama bir siyasetçi bugün açıklanırsa yıpranır diye saklanıyorsa onunla bence yola çıkmayın. Siyasette göğsünüzü gere gere yaptıklarınızı savunamıyorsanız yarınlara dair umut veremezsiniz” diye konuştu.

“Aday olmak Kılıçdaroğlu’nun en doğal hakkı”

“Seçim kampanyasında kirli mendil gibi yıpranacak bir siyasetçi bu ülkenin devasa sorunlarını nasıl çözecek? Böyle şey olur mu?” diye soran Bilgen, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin ihtimali de şöyle yorumladı: 

“Aday olmak, ana muhalefet liderinin en doğal hakkıdır. İsmi telaffuz edildikten sonra sadece mezhepsel, inançsal nedenlerle aday olmasından imtina edilirse Türkiye’de Alevilere büyük bir haksızlık yapılmış olur. Aday yapıp yapmamaları kendi takdirleridir, o bileşenlerin iç hukukudur. Ama “Layıktır, başarabilir, ülkeyi yönetebilir’ dedikten sonra ‘Ama Alevi olmasaydı’ diyorsanız mutlaka Kılıçdaroğlu’nu aday yapmalısınız. Kimlik siyasetini geride bırakmalıyız. Yeni bir sayfa açmalıyız, yeni bir başlangıç yapmalıyız.”

 “HDP’nin gizli ittifak yapabileceğine inanmıyorum”

HDP’lilerle partiden ayrıldıktan sonra hiç görüşmediğini söyleyen Bilgen, istifasına yönelik eleştirilere şu yanıtı verdi:

“HDP ile resim çektirilmemiş olmasını onuruma yediremiyorum, kabul etmiyorum. Bunu cezaevindeyken de arkadaşlarımıza ilettim. Kamuoyuyla da açık paylaştım. CHP yöneticileriyle de CHP Genel Başkanı’na mesaj olarak ilettim. Bir korkunuz varsa siyaset yapmayacaksınız, kimsenin oyuna göz dikmeyeceksiniz. HDP seçmeni de bana değil bu davranışlara kızgın. Bunu göreceksiniz sandıkta. Ben HDP’nin gizli bir ittifak yapabileceğine inanmıyorum, yapmamalıdır da! İlişki kuracaksanız cesaretle, net, açık bir tavır ortaya koyacaksınız. Bizim, HDP tabanıyla da diğer partilerin tabanlarıyla da hiçbir sorunumuz yok.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.