Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kayyum ile yönetilen CHP Diyarbakır İl Başkanlığı’nda AKP’den CHP’ye geçen Atik krizi: İl Başkanı Özel adaylıktan çekildi

Zamanında olağanüstü kongre yapmadığı için mahkeme kararı ile 18 Temmuz’dan beri mahkemenin tayin ettiği kayyum ile yönetilen CHP Diyarbakır İl Başkanlığı’nda şimdi de 10 Eylül’de yapılacak kongre öncesi aday krizi yaşanıyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun desteklediği mevcut il başkanı Gönül Özel dahil beş kişinin aday olduğu il başkanlığı için kongreye sayılı günler kala Özel adaylıktan çekildiğini duyurdu.

Gönül Özel’in 10 Mart’ta AKP’den ayrılıp bin 567 üye kaydı ile CHP’ye katılan Abdullah Atik’in aday olması üzerine adaylıktan çekildiği öğrenilirken, diğer adayların çekilip çekilmeyeceği, Atik’in mevcut 97 delege tarafından il başkanı seçilip seçilmeyeceği merak konusu oldu.

Mahkeme kayyum atamıştı, Özel çalışmalarına devam etti

Ankara 9. Sulh Ceza Mahkemesi imza toplanmasına rağmen zamanında olağanüstü kongresini yapmayan CHP Diyarbakır İl Başkanlığı’na 18 Temmuz’da altı kişilik kayyum heyeti atamıştı. 22 Temmuz’da polis eşliğinde il başkanlığına gelen ve görevi devralan kayyum heyeti, kongre için çalışmalara başlarken aynı zamanda CHP’nin bölgedeki tek kadın il başkanı olan mevcut il başkanı Gönül Özel parti çalışmalarına devam etti. Kongre tarihini önce 29 Ağustos olarak belirleyen kayyum heyeti, daha sonra kongreyi 10 Eylül’e çekti.

Beş kişi aday oldu, Özel adaylığını çekti

Kongre tarihinin netleşmesi ile CHP İl Başkanlığı için yıllardır CHP’de siyaset yapan Şerif Doğru, Meltem Gönüllü, Avukat Sertaç Eke ve 18 yaşındaki Süleyman Aslan ile mevcut başkan Gönül Özel adaylığını açıkladı. İl Başkanı seçildiği günden beri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP genel merkezinin desteklediği Özel’in kongrede seçilmesine kesin gözüyle bakılırken, Gönül Özel sürpriz şekilde adaylığını geri çekti. Medyascope muhabirinin edindiği bilgilere göre, Özel, yakın çevresine ailevi sebeplerden dolayı çekildiğini, İstanbul’a taşınacağını ve parti çalışmalarına devam edeceğini söyledi.

Krize, AKP’den CHP’ye geçen Atik’in aday olacağı iddiası yol açtı

Medyascope muhabirinin CHP kaynaklarından edindiği bilgiye göre, krize, şimdiye kadar resmî olarak adaylığını açıklamayan ancak çevresine ve delegelere aday olacağını söyleyen Abdullah Atik yol açtı. 10 Mart’ta Diyarbakır’a gelen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun parti rozetini taktığı ve CHP’ye bin 567 üyenin kaydını getiren eski AKP’li Abdullah Atik’in aday olacağı ve genel merkez tarafından destekleneceği tartışması krize neden oldu. Daha önce ANAP’ta ve son olarak AKP’de il başkan yardımcılığı yapan Atik’in kısa sürede il başkanlığı için adaylığını açıklaması bekleniyor.

Genel merkez desteklese bile delegeler destekler mi?

Gönül Özel’in adaylıktan çekilmesi ve Atik’in aday olma ihtimali, CHP Diyarbakır il yönetimi ve delegeleri arasında tartışmalara yol açarken genel merkez destekli adayın 97 delege tarafından seçilip seçilmeyeceği merak konusu oldu. Adaylıklarını açıklayanlar; delegelerin kendilerini yıllardır tanıdığını, yıllardır CHP için çalıştıklarını ve partiye katılmasının üzerinden henüz altı ay geçmeyen birini il başkanı seçmelerinin zor olacağını söylüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.