Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pek çok insanın hayali: Japon Shoji Morimoto’nun işi hiçbir şey yapmamak

Japonya’nın başkenti Tokyo’da yaşayan 38 yaşındaki Shoji Morimoto, dünya üzerindeki pek çok insanın hayalini kurduğu işi yapıyor. Yalnızca müşterilerine eşlik eden ve sonrasında hiçbir şey yapmayan Morimoto, randevu başına 71,30 dolar kazanıyor.

Reuters’a konuşan Shoji Morimoto, yaptığı işi şöyle tanımlıyor: “İşin aslı, kendimi kiralıyorum. İşim, müşterilerimin olmamı istediği yerde olmak ve hiçbir şey yapmamak.” Randevu başına 10 bin yen (71,30 dolar) kazanan Morimoto, dört yıl içinde dört binden fazla seansa girdiğini belirtiyor.

Müşterilerinin büyük kısmını Twitter üzerinden bulan Morimoto’nun çeyrek milyona yakın takipçisi bulunuyor.

Müşterilerin talepleri neler?

Morimoto, kariyeri boyunca pek çok ilginç taleple karşılaştı. Bunlar arasında bir parka gidip tahterevalliye binmek, kendisine veda edilmesini isteyen birinin trenine el sallamak gibi örnekler var. Ancak Morimoto kendisine yapılan her teklifi kabul etmiyor. Buzdolabı taşımak, Kamboçya’ya gitmek gibi istekleri reddetti. Ayrıca cinsel içerikli hiçbir teklifi kabul etmiyor.

Morimoto, geçtiğimiz hafta Hindistan yerel kıyafeti “sari” giyen 27 yaşındaki veri analisti Aruna Chida ile oturup çaylar ve pastalar hakkında sohbet etti. Chida, toplum içinde Hint elbisesini giymek istiyordu ancak bunun arkadaşlarını utandırabileceğinden çekiniyordu. Bu sebeple ona yoldaşlık etmesi için Morimoto’ya ulaştı.

Chida’ya göre Morimoto’nun tek faydası ona sağladığı özgüven değil. Chida, deneyimini şöyle anlatıyor:

“Yanımda arkadaşlarım varken onları eğlendirmek zorundaymışım gibi hissediyorum, kiralık çocukla ise pek konuşkan olmam gerekmiyor.”

Morimoto’nun tek gelir kaynağı

Morimoto kendi işini bulmadan önce bir yayımcılık şirketinde çalışıyor ve hiçbir şey yapmamakla eleştiriliyordu. O da, “hiçbir şey yapmama yeteneğini” müşterilere bir hizmet olarak nasıl sunabileceğini düşünmeye başladı.

Eşi ve çocuğuna destek olan Morimoto’nun tek gelir kaynağı bu yoldaşlık mesleği. Kendisi ne kadar kazandığını belirtmese de günde bir ya da iki müşteri aldığını, koronavirüs salgınından önce bunun üç-dört olduğunu belirtti.

Üretkenliğe değer veren ve işe yaramazlığı yeren bir toplumda yaşayan Morimoto, işinin doğasını şöyle açıklıyor:

“İnsanlar ‘hiçbir şey yapmayışımın’ başkalarına fayda sağladığı için değerli olduğunu düşünme eğilimindeler. Ancak gerçekten hiçbir şey yapmamakta bir sorun yok. İnsanların herhangi bir şekilde faydalı olma mecburiyeti yok.”

KaynakReuters

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.