Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Üniversitedeki inşaatta yedi metrelik kanala düşüp yaşamını yitiren Ali Sinan Cirit davasında karar: 33 bin 400 lira para cezası 

Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencisi 19 yaşındaki Ali Sinan Cirit’in 30 Eylül 2021’de yaşamını yitirmesine ilişkin yargılanan sanıkların hapis cezaları para cezasına çevrildi. Ali Sinan Cirit’in ailesi ise onun için adalet aramaya devam ediyor. Medyascope’a konuşan Abla Rabia Cirit, kararı istinaf mahkemesine taşıdıklarını söyledi.

Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencisi Ali Sinan Cirit (19), 30 Eylül 2021’de gece saat 22.00 – 23.00 sularında içkili bir şekilde kampüsteki yurduna doğru yürürken yemekhane binası inşaatı için açılan yaklaşık yedi metre derinliğindeki kanala düşerek hayatını kaybetti.

Olayın ardından inşaat firması sahibi, işveren vekili ve firmanın iş güvenliği uzmanı “taksirle ölüme neden olma” suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle Isparta 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandı.

18 Ekim 2021’de hazırlanan bilirkişi raporunda şu bilgiler yer aldı:

  • “İnşaat ve kanal alanının üçüncü kişilerin geçiş güzergahı içerisinde bulunduğu halde kanalın etrafında uygun yerlere uyarıcı, dikkat çekici, derin bir kanal olduğunu belirten, tabela hatta gece geçebilecekler için ışıklı ikaz cihazının bulunmadığı, 
  • Kanalın etrafının firma tarafından aydınlatılmadığı, 
  • Kanal alanı dahil inşaat alanının üçüncü kişilerin girmesini engelleyici şekilde tecrit edilmediği, hususları tespit edilmiştir”.

Mahkemeden “iyi hal indirimi”

28 Haziran 2022’de sonuçlanan davada mahkeme; işveren vekili Kerim E.’yi 3 yıl, inşaat firması sahibi Burhan B.’yi 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme “duruşmada gözlemlenen iyi halli tutum ve davranışları ile cezanın etkili ve uyarıcı olacağı hususunda oluşan kanaat dikkate alınarak” iyi hal indirimi uyguladı.

Kerim E.’ye verilen ceza 2 yıl 6 aya, Burhan B.’ye verilen ceza ise 2 yıl 1 aya indirildi. Kerim E.’nin cezası 18 bin 200 lira, Burhan B.’nin cezası ise 15 bin 200 lira adli para cezasına çevrildi. Mahkeme, iş güvenliği uzmanı Alev T. hakkında beraat kararı verdi. Böylece hapis cezaları toplam 33 bin 400 lira adli para cezasına dönüştü.

“Bu davanın emsal olmasını istiyoruz”

Abla Rabia Cirit’in anlattığına göre; Ali Sinan ailesi ve arkadaşlarıyla arası iyi olan, doğa fotoğrafları çekmeyi ve kamp yapmayı seven okul hayatında başarılı bir gençti.

Sanıkların bilinçli taksirle değil olası kastla yargılanması gerektiğini söyleyen Abla Cirit, “Kendimiz için bunu istiyoruz. Ama bu saatten sonra başka insanlar için ne istediğimiz önemli çünkü bizim kampüste kaybedeceğimiz bir kardeşimiz daha yok. Ama insanların okul, kampüs gibi kendilerini en güvende hissettiği yerde böyle bir olay geliyorsa başlarına diğer çocuklar için savaşmamız gerekiyor bu saatten sonra” dedi.

Abla Cirit hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesine yönelik, “Biz verelim parasını cezaları neyse yatsınlar. Bir insanın canı 33 bin lira mı olur, bir insanın canının parası mı olur? Bu davanın emsal olmasını ve başka çocukların başına böyle bir şey gelmesin istiyoruz. Giden gitti gelemeyecek bunun farkındayız” açıklamasında bulundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.