Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Açık Oturum (364): Kılıçdaroğlu’nun adaylığını kim istiyor, kim istemiyor?

364’üncü Medyascope Açık Oturumu’nda Edgar Şar, konukları siyaset bilimciler Prof. Dr. Gülgün Erdoğan Tosun, Nezih Onur Kuru ve Ankara Enstitüsü Direktörü Osman Sert ile muhalefet bloğundaki sorunların nereye evrileceğini ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığını destekleyenler ve buna karşı çıkanları tartıştı.

“HDP’li bakan tartışması Altılı Masa’nın ortak bir sorunu değil”

Siyasetbilimci Prof. Dr. Gülgün Erdoğan Tosun, CHP Milletvekili Gürsel Tekin’in açıklaması üzerinden başlayan “HDP’ye bakan” tartışmasının sanki Altılı Masa’nın ortak bir sorunu gibiymiş gibi anlaşılmasının doğru olmadığını düşünüyor: “Altılı Masa ilk tur görüşmelerini tamamladı ve birçok konuda da anlaştılar. Adayın profili, güçlendirilmiş parlamenter sistem, ekonomi ve kamu yönetiminin nasıl yapılması gerektiğine ilişkin mutabakatlar boşuna yapılmadı. Tekin’in bireysel görüşünü paylaştığı zaten CHP tarafından açıklandı. Dolayısıyla bu meseleyi Altılı Masa’nın ortak bir sorunu gibi lanse etmek doğru değil.”

“Kılıçdaroğlu’nun adaylık konusunda istekli olmasının en büyük sebeplerinden biri Akşener’in adaylık yarışından çıkıp, başbakanlığa talip olmasıydı. Bu da parlamenter sisteme geçiş senaryolarına uygun gözüküyor. Belki masa henüz bir isim üzerinde anlaşmadı ancak şu ana kadar anlaşılan şeyler de Kılıçdaroğlu’nun adaylığını dışlamıyor. Masadaki partiler ’tek tur, tek aday’ stratejisi üzerinde de anlaşmış gözüküyor. Bu durumda eğer çoklu aday olmazsa seçimin ikinci tura kalacağını sanmıyorum. Bu sebeple Kılıçdaroğlu mu olsun, o mu olsun, tartışmalarını bir kenara bırakmak gerekir diye düşünüyorum. Zaten bir sonraki toplantıda adayın nasıl belirleneceği konusunu tartışacaklarını belirtmişlerdi. Buna ek olarak bir ittifak stratejilerini belirlemek gerekiyor.”

“Kılıçdaroğlu’nun destek oranı yükseldi ancak Yavaş ve İmamoğlu’nun destek seviyesine henüz ulaşamadı”

Siyasetbilimci Nezih Onur Kuru, Kılıçdaroğlu’nun geçiş süreci açısından makul bir aday olduğunu söylüyor: “Hem diğer tüm partileri koordine edebilecek hem medyaya hem de bürokrasiye ters gelmeyecek bir aday gibi gözüküyordu. Altılı Masa’da adayın tartışılmadığı son altı aylık süreç, Kılıçdaroğlu’na yaradı. Destek oranı yükseldi ancak Yavaş ve İmamoğlu’nun destek seviyesine henüz ulaşamadı. Henüz adaylık konusunda bir mutabakat oluşamadı, bu da tartışmaların gerginlik seviyesini arttırıyor.”

“Liderler adaylık konusunu masayı dağıtmamak amacıyla konuşmuyor”

Ankara Enstitüsü Direktörü Osman Sert, son zamanda muhalefet kanadındaki tartışmanın sadece HDP ile ilgili olmadığını düşünüyor: “Altılı Masa halen birçok konuda anlaşmış değil. İYİ Parti’nin tepkisi, aslında uzun bir zamandır partinin hem örgütleri hem de yönetiminde biriken bir enerjinin yansıması. Bu tepkisel enerjinin sebebi ise muhalefet ittifakının bugüne kadar başardığı neredeyse her şeyin Sayın Kılıçdaroğlu’nun hanesine yazılması. Bir diğer konu da adaylık meselesi. Sayın Kılıçdaroğlu kendi adaylık kampanyasını yapıyor ve bir takım vaatler veriyor ama bu vaatler aslında Altılı Masa’nın verebileceği sözler. Bir de üzerine HDP meselesi eklenince, ortaya büyük bir enerji çıktı.”

“Adaylık tartışması sadece anketler üzerinden yürüyor olsaydı, Kılıçdaroğlu bir aday adaylık kampanyasına girişmezdi. Parti kimlikleri, taban beklentileri, geçmiş söylemler ve daha birçok faktör var. Liderler bu konuyu masayı dağıtmamak amacıyla konuşmuyor ama zamana yayıldıkça kriz de büyüyerek ötelenmiş oluyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.