Kültür Bakanlığı Moda Sahnesi’ne desteği uygun görmedi, mahkeme hukuka aykırı buldu

Ankara 17. İdare Mahkemesi, Kültür Bakanlığı’nın devlet desteğine müracaat eden fakat ret cevabı alan Moda Sahnesi’nin başvurusunu değerlendirdi. Mahkeme heyeti Kültür Bakanlığı’nın kararını hukuka aykırı buldu.

“Yeraltından Notlar” oyununun yönetmeni ve oyuncuları

Moda Sahnesi, geçen yıl temmuz ayında Dostoyevski’nin “Yeraltından Notlar” eseri ile Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nce özel tiyatrolara verilen devlet desteğine başvurmuştu.

Bakanlık, Moda Sahnesi’ne 5 Ekim 2021’de verdiği yanıtta, özel tiyatroların projelerine yapılacak yardımlara ilişkin yönetmeliğin 8. maddesini gerekçe göstererek yardıma uygun olmadığını iletmişti. Moda Sahnesi de Kültür Bakanlığı’nın kararını yargıya taşımıştı.

Mahkeme, Bakanlığın kararını hukuka aykırı buldu

Ankara 17. İdare Mahkemesi kararını bugün açıkladı. Mahkeme, Kültür Bakanlığı’nın kararını hukuka aykırı buldu. Kararda şöyle denildi:

“Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Yerel Yönetimlerin, Derneklerin, Vakıfların ve Özel Tiyatroların Projelerine Yapılacak Yardımlara İlişkin Yönetmelik kapsamında yapılacak yardımlarda, yönetmelikte belirtilen ve yukarıda yer verilen değerlendirme ölçütleri çerçevesinde projelerin objektif olarak değerlendirilmesi yapıldıktan sonra destek yararlandırılmamasına karar verilenlerin, hangi gerekçelerle yararlandırılmadıklarının somut ve net biçimde ortaya konulması gerekirken, değerlendirme ölçütlerine göre bir değerlendirme yapılmasının ve davacının destekten yararlandırılmamasına ilişkin somut gerekçeler ortaya konulmadan takdir yetkisine dayalı olarak tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uygunluk görülmemiştir.”

“Mağduriyetimiz kesinleşti”

Kültür Bakanlığı’na karşı açtıkları davayı kazandıklarını ve bu davanın Moda Sahnesi olarak kendileri için önemli olduğunu söyleyen yönetmen Kemal Aydoğan, “Bir yıldır duyurduğumuz ve kamuoyunda duyarlı hale getirmeye çalıştığımız şeyin mahkeme tarafından tescili söz konusu oldu. Haklılığımız onaylanmış oldu. Tabii ki mağduriyetimiz kesinleşmiş oldu. Kültür Bakanlığı’nın ve Kültür Bakanlığı Komisyonu’nun keyfi bir tutum içinde olduğu ortaya çıktı” dedi. 

“Vergi borcu nedeniyle devlet desteğine başvuramadık, ikinci kez mağduruz”

Yaşananların peşine düşülmesi gerektiğini söyleyen Aydoğan, “Bundan sonra bizi ne bekliyor, öğreneceğiz. Bu yıl devlet desteğine başvuramadık vergi borcu nedeniyle. Dolayısıyla ikinci kez mağduruz. Şimdi enerji desteği vereceğini söylüyor Kültür Bakanlığı. Bu eğer devlet desteğine başvuran tiyatrolar arasından seçilecekse, mekan olarak, İstanbul’un, Kadıköy’ün en büyük özel tiyatrolarından biri olmamıza rağmen bu enerji desteğinden de yararlanamayacağız” diye devam etti.

Kültür Bakanlığı’nın hiçbir koşulda Moda Sahnesi gibi bir tiyatro binasının ayakta kalmasını, yaşamasını, faaliyetini sürmesini sağlamamış olduğunu belirten Aydoğan, “Tiyatro kamuoyunun ya da bunu görecek olan kimse, çok daha net bir biçimde bunu algılaması gerekiyor ve bu keyfiyetin ortadan kaldırılıp kültür sanat kurumlarının fiziki durumlarının net bir ölçümünün yapılıp  ona göre destek sağlanması gerekiyor” diye ekledi.  

“Moda Sahnesi elinden geleni yaptı, yapıyor”

Salgın döneminde özel tiyatrolar adına çok önemli kazanımlar elde edilemediğini ve bundan sonra da elde edilemeyecek gibi durulduğunu söyleyen Aydoğan son olarak şunları ekledi:

“Oysa ortada zor bir kış geçirecek bir sanat var. Bu kararların yaşananların tekrar konuşulmasını ve bir tepkinin oluşmasını sağlayacağını ümit etmekten başka çaremiz yok. Moda Sahnesi elinden geleni yaptı, yapıyor. Gerisi artık sorumluların ve yetkililerin ilgisine kalıyor”

“Türk örf ve adetlerine aykırı oyunlar sergiliyorlar”

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Özel Tiyatrolara Yardım Değerlendirme Komisyonu üyesi Ragıp Ertuğrul, Tiyatro Dergisi’ne 21 Kasım 2021’de verdiği söyleşide, Moda Sahnesi’ne destek verilmemesiyle ilgili, “Evet, biz de bunu (çok güzel işler yaptıklarını) kabul ediyoruz ama duygularımız ‘hayır’ diyor. Çünkü, Türk örf ve adetlerine, geleneklerine aykırı oyunlar sergiliyorlar” demişti.

Bahsi geçen 8. madde şu şekilde: 

MADDE 8 – (1) Değerlendirme Komisyonu, özel tiyatroların projelerini aşağıdaki ölçütleri birlikte göz önünde bulundurarak değerlendirir:

 a) Başvuru sahibi özel tiyatronun varsa daha önce aldığı yardımları Yönetmelik ve Bakanlık ile yaptığı protokole uygun kullanıp kullanmadığı ve yardım aldığı projeleri gerçekleştirip gerçekleştirmediği.

 b) Başvurulan projenin tiyatro sanatına sağlayacağı katkı.

 c) Başvuru sahibi özel tiyatro tarafından gerçekleştirilen oyunların sanat seviyesi ve sahnelenmesindeki başarı düzeyi. 

ç) Projenin Türk oyun yazarlarına ait bir eser olması. 

d) Tiyatro edebiyatına yeni oyunlar kazandırılması amacıyla başvurulan projenin yeni bir proje olması, daha önce başvuru sahibi veya diğer özel tiyatrolar tarafından sahnelenip sahnelenmediği.

e) Başvuru sahibi özel tiyatronun bir önceki sanat sezonunda sahnelediği oyunlar ile özellikle birinci derecede kalkınmada öncelikli yörelerde gerçekleştirdiği etkinliklere ilişkin performansı

 f) Profesyonel tiyatrolar kategorisinde başvurular için başvuru sahibinin sigortalı çalıştırdığı personel sayısı.

 g) Başvuru sahibi özel tiyatronun salonu bulunup bulunmadığı, varsa kapasitesi.

 ğ) Projede görev alacak icracı ve yaratıcı sayısı.

 (2) Değerlendirme Komisyonu tarafından her sanat sezonunda ek ölçütler belirlenebilir.

8. Madde’nin tartışmaya neden olan bölümlerinden biri de ucu açık ve belirsiz olması nedeniyle  2. fıkrası. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.