Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gökkuşağı Bülteni (134): RTÜK’ün internet sitesinde LGBTİ+ karşıtı mitinge çağrı yapan video, İranlı lubunyalar

Medyascope’un LGBTİ+’ların gündemini ekrana taşıdığı “Gökkuşağı Bülteni”nde bu hafta İnsan Hakları Derneği (İHD) LGBTİ+ Komisyonu’ndan Atiye Güney ile İran’da Zahra Seddiqi Hamedani ve Elham Choubdar, sosyal medyada LGBTİ+’larla bağlantıları olduğu gerekçesiyle ölüme mahkum edilmelerini konuştuk.

Editör: Gamze Elvan / Katkı sağlayanlar: Janset Atacan

Prodüktör: Özgün Can Özgül

Toplumsal eylem ve etkinliklerde gazetecilere ve eylemlere katılanlara uyguladığı şiddet ve taciz ile gündeme gelen İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Hanifi Zengin hakkında bir soruşturma daha başlatıldı.

Boğaziçi Üniversitesi’nde gökkuşağı bayrağı taşıdıkları gerekçesiyle gözaltına alınan arkadaşlarını almak için Çağlayan Adliyesi’ne giden üniversiteliler polis saldırısıyla gözaltına alınmıştı. Açılan davanın ilk duruşmasında 5 kişiye yakalama kararı çıkartılırken dava 13 Ocak’a ertelendi.

İran’da 31 yaşındaki Zahra Seddiqi Hamedani ve 24 yaşındaki Elham Choubdar, sosyal medyada LGBTİ+’larla bağlantıları olduğu gerekçesiyle ölüme mahkum edildi. Hangaw isimli insan hakları topluluğuna göre; her iki kadın da eşcinselliği ve Hristiyanlığı teşvik etmek, İslam Cumhuriyeti’ne muhalif olan medyayla iletişim kurmak ve yolsuzluktan suçlu bulundu. Seddiqi Hamedani, daha önce sığınma talebinde bulunmayı umduğu Türkiye’ye geçmeye çalışırken İran sınırlarında yakalanmıştı.

İstanbul’da 18 Eylül’de düzenlenecek LGBTİ+ karşıtı ‘Büyük Aile Buluşması’ isimli mitinge çağrı yapan video, RTÜK’ün internet sitesindeki kamu spotları başlığı altında yer aldı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) kontenjanından seçilen RTÜK Üyesi İlhan Taşcı konuyla ilgili Medyascope muhabiri Hasan Teoman Bingöl ile konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.