Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Somalili Abdullahı’nın sınır dışı kararı protestosuna polis engeli – Gergerlioğlu: “Onu Somali’ye göndermek ölüme göndermektir”

Ankara Kızılay’da lokanta işleten Somalili Mohamed Isse Abdullahı hakkında İçişleri Bakanlığı tarafından alınan sınır dışı etme kararını protesto etmek için İl Göç İdaresi Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapmak isteyenler polis tarafından engellendi. Eyleme destek vermek için gelen HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Onu Somali’ye göndermek ölüme göndermektir, iktidar makamı bir cinayete imza atmaya çalışıyor” derken polis, basın mensuplarına ve izleyen vatandaşlara da engel oldu. 

Kızılay’da işlettiği lokantası defalarca kapatılan ve işyerinin tabelası zorla beyaza boyatılan Somalili Mohamed Isse Abdullahı, 20 Eylül’de polis kontrolü sırasında gözaltına alınıp önce Çankaya Polis Karakolu’na, daha sonra da Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Şubesi’ne götürülmüştü. Evrak işlemlerinin yapılmasının ardından Abdullahı, Akyurt Geri Gönderme Merkezi’ne sevk edilmişti. 

“AYM süreci sonuçlanana kadar sınır dışı edilemez”

İçişleri Bakanlığı’nın sınır dışı etmek istediği Abdullahı, dört gündür geri gönderme merkezinde tutuluyor. Abdullahı için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) acil bireysel başvuru yapıldı. Sınır dışı edilme kararlarına karşı yapılan bireysel başvurulara ilişkin prosedür hakkında bir AYM yetkilisi, Medyascope’a şunları söyledi:

Sınır dışı edilme kararlarında, AYM’ye bireysel başvuru yapıldığında, gönderileceği ülkede işkence edilme ve idam riskleri varsa, anında durdurma kararı veriyoruz. Mahkeme süreci sonuçlanana kadar sınır dışı kararı uygulanamaz.”

“Vicdan azabı duymayacaklar mı?”

Abdullahı’nın arkadaşları bugün (23 Eylül), İçişleri Bakanlığı’nın sınır dışı etme kararını bir basın açıklamasıyla protesto etmek için İl Göç İdaresi Müdürlüğü önünde toplanmak istedi. Polis, açıklamanın yapılacağı sokağı kapatırken, basın mensuplarını engellemek için zor kullandı. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu açıklama yapmaya çalışırken gelen Abdullahı’nın yakınları da uzaklaştırıldı. Zor kullanan polise tepki gösteren Gergerlioğlu, şöyle konuştu.

Mohamed, hem Türkiye’de üniversite eğitimi aldığı için hem de ailesi yıllardır süren kabile savaşlarının doğrudan hedefi olduğu için Somali’ye gönderilmesi halinde öldürülecektir. Mohamed, birlikte Türkiye’de üniversite eğitimi aldığı arkadaşı İbrahim İsak’ı şeriatçı El Şebab’ın suikastında kaybedeli daha üç ay oldu. Soyadıyla uyumlu olmayan İçişleri Bakanı’na soruyorum, Somalili Mohamed Isa Abdullahı Somali’ye gönderilip öldürülürse bundan hiç vicdan azabı duymayacaklar mı? İktidar makamı bir cinayete imza atmaya çalışıyor.”

“10 polis üstüme geldi, taksiye bindirip gönderdi”

Polisin alandan uzaklaştırdığı Abdullahı’nın bir yakını Medyascope’a yaşananları şöyle anlattı: “Beni nasıl gördüler, nerden geldiler bilmiyorum. 10 polis üstüme geldi, beni oradan uzaklaştırdılar. Taksi durdurup, taksiciye ‘Kızılay’a bırakacaksın’ dediler

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.