Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Polis, Ankara Kızılay’da lokanta işleten Somalili Abdullahı’yı gözaltına aldı- Avukat Salih Efe: “Serbest bırakılacak dediler, bırakmadılar”

Polis, Ankara’nın Kızılay semtinde lokanta işletmeciliği yapan, dükkanı defalarca kapatılan ve işyerinin tabelası zorla beyaza boyatılan Somalili Mohamed Isse Abdullahı’yı bugün yine gözaltına aldı. Irkçı tacize maruz bırakılan Abdullahı’nın avukatı Salih Efe, gözaltı olayını doğruladı. Polisle görüştüğünü belirten Efe, kendisine Abdullahı’nın usulü işlemlerin ardından bu gece serbest bırakılacağının söylendiğini ancak saat 21.00’de gittiklerinde “Yarın değerlendireceğiz” denilerek müvekkilinin serbest bırakılmadığını anlattı.

Abdullahı, bugün (20 Eylül) öğle saatlerinde polis kontrolü sırasında gözaltına alındı. Önce Çankaya Polis Karakolu’na, daha sonra da Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Şubesi’ne götürülen Abdullahı, burada gerekli evrak işlemlerinin yapılmasının ardından Ankara’nın Akyurt ilçesinde bulunan Akyurt Geri Gönderme Merkezine sevk edildi. Abdullahı, kendisine ulaşmak isteyen Medyascope muhabirine, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde bulunduğunu ve telefonla görüşmesine izin verilmediği mesajını iletti.

Daha önce de defalarca gözaltına aldılar

Polis, daha önce “Sizi burada istemiyoruz” diyerek baskın düzenlediği Somalili Mohamed Isse Abdullahı’nın Ankara – Kızılay’da işlettiği dükkanın tabela açılışına da müdahale etmişti. Hiçbir resmi belge göstermeden “Renkleri rahatsız edici” diyerek renkli tabelayı zorla beyaza boyatmıştı. Abdullahı’nın avukatı Salih Efe, polisin müvekkilini daha önce birçok kez gözaltına alıp bıraktığını belirterek, bugün yaşananları şöyle anlattı:

“Mohamed bugün polisin GBT uygulaması sırasında gözaltına alınıp, önce karakola, sonra da emniyete götürülmüş. Kendisiyle görüştüm durumu iyi. Yetkililerle görüştüm ve gerekli başvuruları yaptım. Şu anda bir göçmenle ilgili usulü işlemleri yapıyorlar. Bu işlemlerin ardından Akyurt’a götürecekler. Yetkililer, bize saat 21:00’de serbest bırakacaklarını söylediler, ‘gelin, alın’ dediler. Gidip alacağız o saatte. Bir aksilik olacağını sanmıyorum.”

“Bir aksilik olacağını sanmıyorum” diyen avukat Salih Efe daha sonra yaptığı açıklamada, “Görevlilerin dediği saatte gittik ancak ‘Yarın tekrar değerlendireceğiz’ diyerek serbest bırakmadılar” dedi. Efe, konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşımak için çalışmalara başlayacaklarını ve bir an önce başvuruyu yapacaklarını söyledi.

Avukat Efe, Abdullahı’nın Somali’ye gönderilmesinin “hayati risk” barındırdığını belirterek, “Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı bireysel başvuru var. Bireysel başvuru sonuçlanmadan, hakkında hukuki bir işlem süren birini sınır dışı etmeleri mümkün değil” diye konuştu.

Ne olmuştu?

Polis, Somalili Mohamed Isse Abdullahı’nın Ankara’da 2019’dan bu yana işlettiği restoranına, “Sizi burada istemiyoruz, sınır dışı edeceğiz, dükkanınızı kapatacağız” diyerek baskın yapmıştı. Medyascope’un görüştüğü Abdullahı, 2019 yılı Ağustos ayından beri haftada birkaç kez yapılan baskınlarda müşterilerin de gözaltına alındığını söylemişti. İşletmenin sahibinin Türk, kendisinin de işletmenin ortağı olduğunu belirten Abdullahı, bütün resmi izinlerin tam olmasına rağmen Somalili oldukları için özellikle Kızılay bölgesinde “mülteci görünümlü yabancı” istenmediğinin kendilerine sözlü olarak iletildiğini ancak resmi bir belge tebliğ edilmediğini anlatmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.