Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara’da lokanta işleten Somalili Abdullahı hakkında sınır dışı edilme kararı – Avukat Efe: “İçişleri Bakanlığı’nın kararı hukuka aykırı”

Ankara Kızılay’da lokanta işleten Somalili Mohamed Isse Abdullahı, dün Akyurt Geri Gönderme Merkezi’ne sevk edilmişti. Avukatların itirazıyla konuya ilişkin başlatılan yasal süreç devam ederken İçişleri Bakanlığı, Abdullahı hakkında yeni gerekçelerle yeni bir sınır dışı etme kararı aldı.

İçişleri Bakanlığı, Ankara’nın Kızılay semtinde lokanta işletmeciliği yapan, dükkanı defalarca kapatılan ve işyerinin tabelası zorla beyaza boyatılan Somalili Mohamed Isse Abdullahı’yı sınır dışı etmek istiyor.

HABER: Ankara-Kızılay’da Somalili dükkanına polis baskısı: “Sizi burada istemiyoruz, sınır dışı edeceğiz, dükkanınızı kapatacağız”

Mohamed Isse Abdullahı’nın avukatı Salih Efe, müvekkili hakkında “yeni gerekçelerle alınmış yeni sınır dışı kararı” olduğunu söyleyerek konuya ilişkin gelişmeleri Medyascope’a şöyle anlattı:

“Anayasa Mahkemesi’ne acil tedbir başvurusu yaptık. Yarın tedbir kararı çıkarsa Muhammed’i serbest bırakmak zorundalar. Yasal olarak sınır dışı edilmemesi lazım. Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’na göre iptal davasıyla birlikte idare mahkemesine başvurunca otomatik olarak yürütmeyi durdurma kararı veriliyor. Umarız Göç İdaresi uluslararası hukuka ve ulusal hukukumuza saygılı davranır.”

HABER: Polis, Somalili dükkanının tabelasını zorla beyaza boyattı, Mustafa Yeneroğlu ile polis arasında “ırkçılık” tartışması yaşandı

Abdullahı, dün (20 Eylül) öğle saatlerinde polis kontrolü sırasında gözaltına alınıp önce Çankaya Polis Karakolu’na, daha sonra da Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Şubesi’ne götürülmüştü. Burada gerekli evrak işlemlerinin yapılmasının ardından Abdullahı, Ankara’nın Akyurt ilçesinde bulunan Akyurt Geri Gönderme Merkezi’ne sevk edilmişti.

HABER: Babacan’dan Yeneroğlu ile tartışan polise tepki: “Herkes haddini hududunu bilecek, kimse kamu gücüne sığınıp halka parmak sallayamaz!”

“Hukuki mantığı gerekçesi ve kamu yararı yok”

Hukuken başvuru sonuçlanmadan sınır dışı kararı verilmesinin söz konusu olmadığına dikkat çeken Efe, “Sınır dışı kararı verilebilir mi? Verilebilir fakat bizim de itiraz etme hakkımız var. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü veya İçişleri Bakanlığı’nın bizim dosyamız Anayasa Mahkemesi’nde olduğu için kesinlikle sınır dışı etmemesi lazım. Dosyası Anayasa Mahkemesi’nde olan biri sınır dışı edilecekse Göç İdaresi neden o zaman günlerce onu idari gözetimde tutup hürriyetini kısıtlasın. Hukuki mantığı gerekçesi ve kamu yararı da yok” diye konuştu.

HABER: Polis, Somalili esnafın dükkanının tabelasını beyaza boyattı, Göç İdaresi Başkanlığı “denetimler kapsamında” dedi 

Göç İdaresi ‘takdir yetkisini’ kullanarak geri gönderiyor”

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün Somali Büyükelçiliği’nden seyahat belgesi düzenlenmesini talep ettiği bilgisini veren Efe, şunları söyledi:

“İkametgah izni vardı süresi dolunca yenilemek istedi, ikametgah talebinde bulundu fakat bu sefer yenilemediler. Bu sebeple ‘yasal belgesi olmadan Türkiye’de bulunanlar’ kapsamına alındı. İkametgah yenileme konusunda özel bir duruma söz konusu olmasa bile Göç İdaresi ‘takdir yetkisini’ kullanarak bu kararı verebiliyor. Mohamed’in şu an durumu iyi, neşeli ve sabrediyor. Dükkanı kapatamazlar çünkü dükkanın ortağı Türk vatandaşı ve yasal açıdan hiçbir eksikliği yok. Muhammed 10-11 yıldır burada fakat ailesinin yaşadığı yere gidemiyor. Kayıtlara göre sadece bir kere ailesinin bulunduğu yere gitmiş ama ailesini görememiş, hayati tehlikesi ve korkusu olmasaydı herhalde giderdi.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler