Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalindeki duruşu tartışılan Roger Waters’ın Polonya konseri iptal edildi

Pink Floyd’un kurucularından Roger Waters’ın Polonya’daki konseri, ünlü müzisyenin Rusya’nın Ukrayna’yı işgali konusundaki duruşu nedeniyle iptal edildi.

Waters’ın Polonya’daki konserinin organizatörü Live Nation Poland, konserin iptal edildiğini doğruladı fakat neden iptal edildiğini kamuoyu ile paylaşmadı.

Tartışma, Waters’ın Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin eşi Olena Zelenska’ya yazdığı bir mektupla başlamıştı. Waters mektubunda, “Ukrayna’daki aşırı milliyetçiler ülkenizi bu feci savaşa soktu” demiş ve Ukrayna liderini suçlamıştı. Zelenskiy’nin seçim kampanyasında Donbas bölgesine barış getirme vaadini yerine getirmediğini öne süren Waters, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden söz etmemişti.

Waters’ın mektubuna Twitter hesabı üzerinden yanıt veren First Lady Zelenska, ülkelerini işgal edenin Rusya olduğunu söylemişti. Rus birliklerinin Ukrayna’nın birçok bölgesini yerle bir ettiğini ve sivilleri öldürdüğünü belirten Zelenska, “Roger Waters, başka bir ülkenin başkanından barış istemelisiniz. Ukrayna’dan değil” demişti.

Rogers’ın yazdığı bu mektuba tepki gösterenlerden biri de Krakow Belediye Meclisi Üyesi Lukasz Wantuch’tu. Polonyalı siyasetçi, Waters’ın konserlerini boykot etme çağrısında bulundu. Belediye meclis üyeleri de Waters’ı “istenmeyen kişi” ilan etmek için bir tasarı hazırladı. Tasarı metninde yer alan ifadeler şöyleydi:

“Meclis üyeleri, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını ve Rus askerlerinin işlediği savaş suçlarını göz önüne alarak, Roger Waters’ın Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile bağlantılı olarak yaptığı açıklamalara karşı öfkelerini dile getiriyorlar.”

Söz konusu tasarının 28 Eylül’de oylamaya sunulması bekleniyor.

Halen Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) turnede bulunan Roger Waters ise hakkındaki suçlamalara Facebook hesabında “Another Brick in the Wall” şarkısını paylaşarak yanıt verdi. “Hey Lukasz Wantuch, Leave the kids alone” diye yazan Waters, Wantuch’u çalışmalarını sansürlemekle suçladı.

Polonya hükümeti, Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşta Kiev’in en büyük destekçilerinden biri oldu. Ukrayna’ya Sovyet döneminden kalma yüzlerce silah gönderen Polonya hükümeti, Avrupa Birliği’ne (AB) de Rusya’ya daha fazla yaptırım uygulama çağrısında bulundu.

Rusya’nın şubat ayında Ukrayna’yı işgalinin ardından Varşova hükümeti, çatışmadan kaçan milyonlarca Ukraynalı kadın ve çocuğa kapılarını açtı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne (UNCHR) göre 1,4 milyona yakın Ukraynalı, Polonya’dan geçici koruma statüsü almış durumda.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.