Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Video | Uzay aracı, 11 milyon kilometre uzaktaki asteroide işte böyle çarptı

Video: Uzay aracı göktaşına işte böyle çarptı

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Çift Asteroit Yönlendirme Testi (DART) isimli bir uzay aracını Dünya için hiçbir tehlike oluşturmayan 11 milyon kilometre uzaktaki asteroide yollayarak planlı bir çarpışma meydana getirdi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), 11 milyon kilometre uzaktaki asteroide Çift Asteroit Yönlendirme Testi (DART) adlı uzay aracını yollayarak planlı bir çarpışma gerçekleştirdi. NASA’nın bu misyonundaki amacı, Dünya’ya zarar verebilecek potansiyel asteroit tehlikesine karşı savunma mekanizmasını test etmekti.

NASA tarafından 2021’de uzaya fırlatılan DART, Dünya için hiçbir tehdit oluşturmayan Dimorphos adlı asteroide planlandığı gibi çarptı ve asteroidin yörüngesini değiştirmeye çalıştı. 

DART’ın üzerindeki kamera, Dimorphos’a çarptığı ana kadar her saniye bir fotoğraf yolladı. Fotoğraflar çarpma anında uzay aracının da yok olmasıyla kesildi. Misyonun, tam olarak planlandığı gibi gerçekleştiği belirtildi.

DART aracılığıyla taşınan ve birkaç gün önce uzaya bırakılan LiciaCube isimli uydu, DART’ın asteroit yüzeyinde oluşturduğu krateri fotoğraflayacak. Fotoğrafların birkaç gün içinde kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor.

“Dimorphos’u kaçırmasak da ismini doğru yazma şansını kaçırdık”

NASA, çarpışma anının videosunu resmi Twitter hesabından, “Hiçbir şeyi kaçırmak istemiyor musun? DART misyonunun ‘Dimporphos’ asteroidine çarpma anını izleyin” mesajıyla paylaştı. Asteroidin isminin yanlış yazılmasının ardından ikinci paylaşımda ise “Dimorphos’u kaçırmasak da ismini doğru yazma şansını kaçırdık” denildi.

“Yeni bir çağa giriyoruz”

Uzmanlar, bu çarpışmanın ardından asteroidin yörünge değiştirip değiştirmediğini anlamanın birkaç hafta sürebileceğini belirtiyor. NASA Gezegen Bilimi Direktörü Dr. Lori Graze, bu çalışmayla birlikte önemli şeyler başarıldığını şu sözlerle anlattı:

“İnsanlığın yeni bir çağına başlıyoruz. Kendimizi potansiyel olarak tehlike oluşturan asteroit çarpması gibi bir şeyden koruma yeteneğine sahip olduğumuz bir çağa… Ne muhteşem bir şey. Daha önce hiç bu yeteneğe sahip olmadık.”

Bilim insanları, gökyüzü analizlerini sıklaştırarak Dünya’ya çarpma olasılığı olan asteroitlerin yüzde 95’ini keşfetti. Bu asteroitlerin herhangi bir tespit oluşturmadığı belirtilse de bilim insanları, Dünya için tehlikeli ve henüz keşfedilmemiş küçük asteroitlerin bulunabileceğini düşünüyor.

Araştırmalar kapsamında dört yıl sonra da Avrupa Uzay Ajansı’na ait üç uzay aracının, Hera adlı bir misyonla Didymos ve Dimorphos’ta takip çalışmaları yapması planlanıyor.

Kaynak: BBC

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.