Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Orta parmak aşağı”: Yeni Zelanda’nın Hepatit C farkındalığını artırmak için başlattığı kampanya tepki topladı

Yeni Zelanda Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde Hepatit C farkındalığını artırmak için yeni bir sağlık kampanyası başlatmıştı. Bu kampanyada aktörlerin gülümseyerek orta parmaklarını kaldırdıkları posterler, reklam filmleri ve fotoğraflar, Reklam Standartları Kurumu tarafından “yayınlanamayacak kadar rahatsız edici” kabul edildi.

Yeni Zelanda’da Hepatit C’yi durdurmaya destek olmak için tasarlanan sağlık kampanyasında ünlü aktörlerin gülümseyerek orta parmaklarını kaldırdıkları reklamlar yayımlanamayacak kadar rahatsız edici kabul edildi.

Sağlık Bakanı Yardımcısı Ayesha Verrall, yılda yaklaşık 200 Yeni Zelandalının hayatını kaybetmesine neden olan virüs hakkında temmuzda bir kampanya başlatmıştı. Kampanyada ünlü aktörlerin gülümseyerek orta parmaklarını kaldırdığı posterler ve videolar yayınlanmıştı.

Yeni Zelanda’da Hepatit C testi için orta parmaktan kan örneği alınıyor. Sağlık Bakanlığı da test yaptırmayı yaygınlaştırmak amacıyla ünlü aktörlerin orta parmaklarını kaldırdığı fotoğrafları reklam olarak kullanıyordu. Kampanyanın reklam filminde gülümseyerek orta parmaklarını kaldıran aktörlerin ardından bir kişinin Hepatit C olup olmadığını anlamak için orta parmaktan kan testi verdiği görülüyor.

Reklam Standartları Kurumu, bu posterlerin “son derece rahatsız edici olduğunu” söyleyen bir şikayete onay verdi. Reklam Standartları Kurumu’na şikayet gönderen kişi, “Bu işaret uzun zamandır s**** git anlamına geliyor. Reklam panolarında ve çocuklarımızın görebileceği yerde bu görsellerin yeri yok” dedi.

Kurum, görsellerin insanların posterlere baktıkları zaman “Hepatit C’yi s**** et” diye düşünebilecekleri ve bu yüzden sadece ele odaklanan insanların reklamın bağlamını fark edemeyebileceğini söyledi. Kurum, bu el hareketinin her zaman da negatif bir anlam taşıdığını vurgulayarak, posterlerin reklam standartlarını ihlal ettiğini söyledi.

Orta parmak fotoğrafı, kampanyanın posterlerinden ve bilbordlarından kaldırıldı ancak reklam filmi hâlâ yayında. Ayrıca kampanyanın internet sitesinde de orta parmak fotoğrafları hâlâ yer alıyor.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.