Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TBMM açılıyor, ilk iş dezenformasyon yasası – Şentop: “Ben savunuyorum, ilave düzenlemeler yapılması gerekir”

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) anayasa gereğince 1 Ekim Cumartesi günü açılıyor. Yasama faaliyetlerine ise 4 Ekim Salı günü başlayacak. Genel kurulda ele alınacak konular salı günü yapılacak başkanlık divanı toplantısında belli olacak ancak ilk olarak dezenformasyon yasası olarak nitelenen ve sosyal medyada düzenlemeler içeren yasa teklifinin ele alınması bekleniyor. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, teklif hakkında “Ben savunuyorum, ilave düzenlemeler yapılması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, geçtiğimiz yasama yılında Meclis’in çalışmaları hakkında basın toplantısı yaptı. Şentop’un toplantısı öncesinde 23 Nisan Çocuk Şarkısı Söz ve Beste Yarışması’nda birinci olan şarkı çalındı. Söz ve bestesi İlhan Çınar’a ait olan şarkıyı, Lal Rengin Atila seslendirdi. Yarın TBMM açılış resepsiyonunda bu şarkının canlı olarak icra edileceği belirtildi.

Dezenformasyon yasası

Toplantıda soruları da yanıtlayan Şentop, dezenformasyon yasa teklifinin ilk görüşülen konu olup olmayacağı sorusuna, bu konuda siyasi parti gruplarının karar vereceği yanıtını verdi. “Sorunu doğru bir şekilde ortaya koymamız lazım” diyen Şentop, sosyal medya alanında faaliyet göstererek uluslarüstü sosyal medya mecralarının seçimleri etkileme yönünde yaptıkları faaliyetlere ilişkin örnekler verdi. 

Sorunun, “Bir tarafta ifade özgürlüğü ve diğer tarafta da ifade özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik düzenlemeler” gibi gösterilmesinin doğru olmayacağını belirten Şentop, genel kurul gündemine alınması beklenen yasa teklifine ilişkin olarak da, “Ben savunuyorum, ilave düzenlemeler yapılması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Uluslararası şirketlerin hukuki sürece yardımcı olmadıklarını, istenen bilgileri vermediklerini belirten Şentop, düzenlemedeki muğlak ifadelerin yaratacağı sorunlar hakkındaki bir soruya da şu yanıtı verdi:

“Geçtiğimiz yıl bir düzenleme yaptık, şimdi yine yapıyoruz. Tamamını kapsıyor diye bir iddiamız yok. Bir hukukçu okuduğunda sizin gördüğünüz muğlaklığı görmez. Bir hukukçu onun çerçevesinin ne olduğunu belirler. Kelime anlamları değil terim anlamlarıyla ilgili değerlendirme yapılır. Bu konuda bir sıkıntı, bir tereddüt olacağını düşünmüyorum. Türkiye’deki seçimlere yönelik olarak da çok uluslu şirketler tarafından stratejik çalışmalar yapıldığını düşünüyorum.”

Dokunulmazlık dosyaları

Geçtiğimiz yasama yılında Meclis’e 317 yasama dokunulmazlığı tezkeresi geldiğini son yasama dönemindeki tezkerelerin bin 700’ü geçtiğini belirten Şentop, HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılması kararı verildiğini söyledi. Şentop, Diyarbakır Milletvekili Salihe Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılması yönünde Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’nda alınan kararın ise genel kurul çalışmaya başladığında görüşülerek karara bağlanacağını belirtti. Bu dosyanın önümüzdeki hafta genel kurulda görüşülüp, karara bağlanması bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.