Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mahsa Amini protestoları üniversiteye sıçradı, öğrenciler ve polis arasında gerginlik yaşandı

İran’ın başkenti Tahran’da bulunan bir üniversitede öğrenciler ve polis arasında çatışma çıktı. ABD, Fransa ve Kanada’nın da aralarında olduğu pek çok ülkede Mahsa Amini için protestolar düzenlendi. İran’da başlayan protestoların dünyaya yayılmasının ardından neler yaşanıyor? Medyascope sizin için derledi.

İran’ın başkenti Tahran’daki Sharif Üniversitesi’nde dün (2 Ekim) öğrenciler ve polis arasında gerginlik yaşandı. Çok sayıda öğrencinin kampüs otoparkında mahsur kaldığı iddia edilirken sosyal medyada öğrencilerin polislerden kaçtığı görüntüler yayınlandı. Protestolarda göz yaşartıcı gaz kullanan polisin öğrenci yurtlarına saldırdığı, çok sayıda öğrencinin gözaltına alındığı aktarıldı.

Ülke genelindeki protestolar ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra yaşamını yitiren Mahsa Amini’nin ölümü üzerine başladı.

Norveç merkezli bir insan hakları kuruluşuna göre, Amini’nin ölümünü takiben çıkan protestolarda en az 133 kişi hayatını kaybetti.

Hafta sonu Amerika Birleşik Devletleri’nin Los Angeles eyaletinde, Kanada’nın başkenti Toronto’da ve Fransa’nın başkenti Paris’te İran’daki yönetime karşı protestolar düzenlendi. Paris’teki eylemde “İlk feminist devrime katılın!”, “Kadın, hayat, özgürlük” ve “İslam Cumhuriyeti’ne ölüm” sloganları atıldı. Eyleme katılan İranlı Guilda Torabi, İran halkının protesto hakkının olmadığına dikkat çekerek “Onlar adına savaşabildiğimiz için şanslıyız” dedi.

Kaynak: BBC / France 24

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.