Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) Derneği’ne açılan kapatma davasının ikinci duruşması bugün (5 Ekim) Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde 13. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Mahkeme, tanıkların dinlenmesine, gelmeyen eksik dosyaların beklenmesine karar verdi ve tüm müdahillik taleplerini reddetti. Bir sonraki duruşma 11 Ocak 2023’te.
Duruşmayı kadın örgütleri, kadın avukatlar ve siyasiler gözlemci olarak takip etti
Duruşma avukatların ve siyasilerin gözlemci olarak tutanağa geçme talebiyle başladı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanvekili ve CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, duruşmaya gözlemci olarak katılmak istediğini söyledi. Mahkeme başkanı ise “Zaten herkes gözlemci, yazamıyoruz” dedi. Daha sonra ise gözlemci olarak katılma talebi tutanağa geçti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Denizli Milletvekili Gülizar Karaca Biçer, İsveç Konsolosluğu Başkonsolosluk Yardımcısı, Norveç PEN Derneği, Hollanda Konsolosluğu, İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Nazan Moroğlu da gözlemci olarak katıldıklarını söyledi. Bunlar da tutanağa geçirildi.
Avukatlar, gazeteciler ve katılanlar, mahkeme başkanının sesinin gelmediği söyledi. Mahkeme başkanı ise izleyenlere yönelik “Duymanıza gerek yok, kâtiple konuşuyorum” dedi.
İki duruşma arasında 114 kadın cinayeti
Duruşmada ilk önce KCDP avukatlarından Rukiye Leyla Süren söz aldı ve ilk duruşmada derneğin amacını anlattıklarını söyledi. 1 Haziran’daki ilk duruşmadan bu yana platform olarak 72 davayı takip ettiklerini belirten Süren, şöyle konuştu:
“Sadece bu 72 davada acılar yaşanmadı, iki duruşma arasında 114 kadının öldürüldü. Her ne kadar ilk duruşmada ailelerin müdahillik talepleri reddedilse de aileleri birazdan dinleyeceğiz. Dünyanın gözü bizim üzerimizde, herkes gelip soruyor. Bir tek Adalet Bakanlığı gelip sormadı. 107 aile, derneğimizin kapatılmaması için bir çağrı yaptı, imza topladı. Bu dosya ile hepimiz zaman kaybediyoruz. Ancak biz tarihe olan borcumuzu yine de yerine getireceğiz.”
Süren’in ardından avukat Sevda Nur Bayram söz aldı. Emniyet kayıtlarında 116 dosya olduğunu ancak bu dosyaların bazılarının derneğin kuruluşundan önce olduğunu söyleyen Bayram, mahkemenin istediği kayıtların hukuka aykırı olduğunu vurguladı:
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“Derneğin adı diğer dosyalarda geçmiyor, kişilerin adı geçiyor. Detaylı beyan olarak sunacağız. Dosyalara konu olay tarihlerinde kişiler dernek yöneticisi mi, değil mi bir inceleme yapılmadı. Emniyetin hukuka aykırı biçimde elde tuttuğu kayıtlar aykırılığa rağmen istendi. Hiçbirinde derneğin adı geçmediği belirtildi. Hiçbirinde bir suç yok. Mahkemenin emniyetten istediği kayıtlar hukuka aykırı ve bu kayıtların istenmesinden vazgeçilmeli.”
Pınar Gültekin’in babası Sıddık Gültekin: “Neden bu dernek kapatılmaya çalışılıyor”
Avukatlar daha sonra ailelere söz verilmesini istedi. Aileler, platform ile nasıl tanıştıklarını anlattı ve davaya müdahillik talebinde bulundu.
İlk olarak, 2020’de öldürülen Pınar Gültekin’in babası Sıddık Gültekin söz aldı. Gültekin, mahkeme başkanına şöyle seslendi:
“Pınar kaybolduğu zaman Bitlis’ten Muğla’ya gittim. Ailemden arkadaşlarımdan kimse yoktu. 14 duruşma boyunca bize bu kadınlar destek verdi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu olmasaydı belki ben cezaevinde olacaktım. Başka dernekleri kapatacaklarına bu kadar faydalı bir derneği kapatıyorlar. Ben de size soruyorum sayın hâkim: Neden bu dernek kapatılmaya çalışılıyor?”
Ailelerin ardından Mor Çatı adına konuşan avukat Selin Nakıpoğlu, davanın anayasaya aykırı olduğunu söyledi. Müdahillik taleplerinin dinlenmesini gerektiğini belirten Nakıpoğlu, “Bu dava hukuka, anayasaya, İstanbul Sözleşmesi’nin tamamına aykırıdır. Bu dava tüm mevzuatlara aykırı. Bizlerin müdahillik taleplerini dinleyin. Bu davayı reddedin” dedi.
Ardından KCDP Derneği adına konuşan avukat Tuba Torun, erkek şiddetiyle öldürülen 107 kadının platforma destek mesajını okudu.
Avukat Sevda Nur Bayram, tanıkların tamamının dinlenmesini ve SEGBİS’in bilirkişilerce yapılmasını talep etti. Mahkeme başkanı ara kararını açıkladı. Mahkeme, tanıkların dinlenmesine, gelmeyen eksik dosyaların beklenmesine karar verdi ve tüm müdahillik taleplerini reddetti. Bir sonraki duruşma 11 Ocak 2023’te.
“Kimi kimden koruyorsunuz?”
Duruşma öncesi KCDP Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, öldürülen kadınların aileleri, kadın platformları açıklama yaptı. Davanın açılmasının hukuki olmadığını söyleyen Kav, kadın cinayetlerini durduruncaya kadar mücadele edeceklerini belirtti Açıklamanın yapılacağı alanın polislerle çevrili olmasına tepki gösteren avukat Selin Nakıpoğlu, bu tedbirin katiller için alınmadığını söyledi ve ekledi: “Kimi kimden koruyorsunuz?”
Açıklamada konuşan aileler de “Derneğimizi kapatmayın. Devlet bize sahip çıkmadı, bu dernek sahip çıktı” dedi.
Dava neden açıldı?
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği’nin “kanuna ve ahlaka aykırı faaliyet yürüttüğü” gerekçesiyle feshi isteniyor. 2010 yılından bu yana kadına yönelik şiddete karşı durmak, kadın cinayetlerini durdurmak için mücadele eden, şiddet verisi tutan ve LGBTİQ+’ların haklarını arayan derneğe 13 Nisan’da kapatma davası açıldı.
1 Haziran’da yapılan ilk duruşmada da barolar, aileler, dernekler tek tek söz almış ve müdahillik talebinde bulunmuş ancak mahkeme, tüm müdahillik taleplerinin reddine karar vermişti.