Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’da #MahsaAmini protestoları devam ediyor: Protestolarda en az 19 çocuk öldü

İran’da irşad devriyeleri tarafından gözaltına alınan Mahsa Amini’nin hayatını kaybetmesinin ardından başlayan protestolar, yetkililerin sert uyarılarına rağmen ülke genelinde devam ediyor. İnsan hakları grupları, protestolarda aralarında en az 19 çocuğun olduğu 185 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

İran’da irşad devriyeleri tarafından gözaltına alınan Mahsa Amini’nin hayatını kaybetmesinin ardından başlayan protestolar sürüyor. İranlı yetkililerin sert uyarılarına rağmen devam eden protestolarda aralarında en az 19 çocuğun da olduğu 185 kişi hayatını kaybetti.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları İzleme Komitesi yaptığı açıklamada, “En az 19 çocukla birlikte yaklaşık 185 kişi protestolarda hayatını kaybetti. Öldürülenlerin yaklaşık yarısı Sistan ve Belucistan bölgesinde bulunuyor. Protestolarda en fazla ölümün gerçekleştiği bölge de burası” dedi.

İranlı güvenlik güçleri, okul içindeki öğrencileri de tutukluyor

İran’da dün (9 Ekim) bazı öğrenciler, okul sınırları içinde plakasız araçlarıyla okul önüne gelen güvenlik güçleri gözaltına alındı. Ayrıca yetkililer, İran Kürdistanı’ndaki okulları ve üniversiteleri de kapattı.

Okulların önüne gelen plakasız araçların görüntülenmesine rağmen İran Eğitim Bakanı Mohammed Mehdi Kazem, güvenlik güçlerinin öğrencileri okul içinde gözaltına alındığı iddialarını reddetti. Kazem, protestolara katılan öğrencilerin aileleriyle irtibata geçildiğini belirtti.

Guardian gazetesi, Kazem’in iddialarına rağmen ebeveynlerin çocukların akıbeti konusunda endişeli olduğunu doğruladı. İran’ın Reşt şehrinden Mateen, ailesinin kız kardeşi Naznin’in okuldaki geleceğinden endişe ettiğini söylüyor:

“Dayım geçen gün annemi arayarak Naznin’i okuldan almamızı istedi. Güvenlik güçlerinin okulu basarak öğrencileri tutuklayabileceğini söyledi. Dayımın, sosyal medyada bu konuda uyarıda bulunan arkadaşları var. Bandar Abbas’taki öğrencilerin tutuklandığını söylemişler dayıma. Biz de kız kardeşimi acilen okuldan aldık.”

Sosyal medyada yayılan görüntülerde dünkü (9 Ekim) protestolara yüzlerce liseli genç ile üniversite öğrencilerinin de katıldığı görülüyor. İnsan hakları grupları, güvenlik güçlerinin protestoculara göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale ettiğini ayrıca çeşitli durumlara karşı silah ve mühimmat da taşıdıklarını belirtiyor. 

İnsan hakları grupları, protestolarda gerçek kurşunların kullanıldığını ve ölümlerin bu sebeple gerçekleştiğinin altını çiziyor. İranlı yetkililer ise güvenlik güçlerinin gerçek kurşun kullandığı iddialarını reddediyor.

İran’ın ana haber kanalı hacklendi

İran’ın ana haber kanalı cumartesi günü (8 Ekim) kısa bir süreliğine hacklendi ve ekranda devam eden protestoları destekleyen görüntüler ve mesajlar paylaşıldı. Siber saldırıyı aktivist hacker grubu Edalat-e Ali üstlendi Dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in devlet yetkilileriyle yaptığı görüşmede çekilen görüntülerin yerini, hayatını kaybeden protestocuların görüntüleri aldı.

Ekranda ayrıca Hamaney’i hedef tahtasında ve alevler içinde gösteren bir görüntü de yayınlandı. Görüntülerde “Bize katılın ve ayağa kalkın” sözleri yer aldı.

Kaynak: Reuters, Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.