Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Polis, Ankara Tren Garı Katliamı’nın yedinci yılında anmaya katılmak isteyenleri gözaltına aldı – “Biz kimsesiz yas tutmak istemiyoruz”

Kamera & Kurgu: Barış Yalınkılınç

IŞİD saldırısı sonucu Ankara Tren Garı’nda hayatını kaybeden 104 kişi, katliamın yedinci yıldönümünde yakınları, siyasetçiler ve meslek örgütleri tarafından anıldı. Polis, anmaya katılmak isteyen 17 kişiyi gözaltına aldı. 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, “Yüreği yaralı insanlar olarak anma yapmaya çalışırken arkadaşlarımızın hunharca dövüldüğü bir yerde gerçek anlamda 10 Ekim Katliamı anması yapmış olmuyoruz. Biz, tek başımıza yas tutmak istemiyoruz. Biz, kimsesiz yas tutmak istemiyoruz” diye konuştu.

IŞİD’in 10 Ekim 2015 yılında yaptığı Ankara Tren Garı Katliamı’nın yedinci yılında, saldırıda hayatını kaybeden 104 kişinin yakınları gar önünde bir anma yaptı. Polis, Tandoğan Meydanı tarafından Ankara Garı önüne gitmek için bir araya gelenlerin ve gazetecilerin anmanın yapılacağı alana girmesine izin vermeyerek 17 kişiyi gözaltına aldı. Anmanın yapılacağı alanda önceki yıllarda olduğu gibi polis kontrol noktaları oluşturuldu. 

Anmada, katliamda hayatını kaybeden 104 kişinin isimleri okundu ve “Yaşıyor” sloganı atıldı. “Savaşa hayır, barış hemen şimdi”, “Katil IŞİD işbirlikçi AKP” ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarının atıldığı anmada, katliamın saati olan 10:04’te hayatını kaybedenlerin yakınları saygı duruşunda bulundu. Katliamda hayatını kaybedenlerin isimleri ve fotoğraflarının olduğu anıta karanfil bırakıldı. 

Anmaya HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, CHP milletvekilleri Veli Ağbaba, Murat Emir, Ali Mahir Başarır ve Kani Beko, HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, HDP milletvekilleri Oya Ersoy, Ali Kenanoğlu, Murat Çepni ve Emek Partisi Başkanı Ercüment Akdeniz, DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Başkanı Şükran Kablan Yeşil, TMMOB Başkanı Emin Koramaz, TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut’un da aralarında bulunduğu çok sayıda siyasetçi ve meslek örgütü temsilcisi katıldı.

“Gerçek bir anıt yapılana kadar burada olmaya devam edeceğiz”

10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, Ankara Garı’nın önünde hâlâ bir anıt yapılmamasına tepki gösterdi. Coşgun, geçen yılki anmadan önce Ankara Valiliği’nin Gar çevresine yerleştirilmek istenen mabet ağaçlarına izin vermediğini hatırlattı ve ağaçların bir kısmının bu yıl Gençlik Parkı’nda yer alacağını söyledi. Coşgun, katliamın ardından 84 ayın geçtiğini belirterek şöyle konuştu:

Her yıl 10 Ekim Barış Derneği olarak burada acımıza saygı duyulması adına beş dakika anma yapabilmek için çok fazla emek harcayarak ekim ayına geliyoruz. Her ayın 10’unda buradayız, bağırıyoruz, diyoruz ki ‘Adalet.’ Biz gerçek katiller yargılanana kadar ‘adalet’ demeye devam edeceğiz. Burada gerçek bir anıt, yaşamını yitiren insanları sembolize eden bir anıt yapılana kadar burada olmaya devam edeceğiz.” 

“Kemiklerinizi sızlattığımız için bizi bağışlayın ”

Polisin anmaya katılmak isteyenleri gözaltına almasına tepki gösteren Coşgun şöyle devam etti:

Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük sivil katliamının anmasında açıkça ayrımcılığa uğradık. Biz yüreği yaralı insanlar olarak anma yapmaya çalışırken dışarıda arkadaşlarımızın hunharca dövüldüğü, yerlerde sürüklenip karga tulumba gözaltına alındığı bir yerde gerçek anlamda 10 Ekim Katliamı anması yapmış olmuyoruz. Biz tek başımıza yas tutmak istemiyoruz. Biz kimsesiz yas tutmak istemiyoruz. Ankara katliamı kapsamında gelmeyecek adaletin kimseye gelmeyeceğini de söylüyoruz. Bizi bağışlayın. Yedi yıl sonra geldiğimiz mücadelede sizin kemiklerinizi sızlattığımız için bizi bağışlayın.”

“Bugün ne yazık ki Ankara’nın gündeminde değiliz”

Coşgun, anmanın her yıl Ankara Valiliği ve polis tarafından engellenmeye çalışıldığına dikkat çekerek, “10 Ekim katliamının mihenk taşı olduğunu bilen bizler olarak bu farkındalığın yükseltilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bugün ne yazık ki Ankara’nın gündeminde değiliz. Bugün Başkent Farkındalık Koşusu varken katliam anması maalesef talimatlandırıldığı ölçüde bir avuç insan ile yaptırılmak isteniyor” dedi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.