Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yargıtay’ın 10 Ekim davası kararına avukatlardan tepki: “Faillerin bir kısmı çok yakında serbest kalabilir”

Yargıtay, 10 Ekim Ankara katliamı davasında dokuz sanığa verilen 101’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını onarken dokuz sanığa verilen hapis cezalarının bir bölümünü bozdu. Avukatların, kamu görevlilerinin sorumluluğuna ilişkin talepleri değerlendirilmezken mitingi düzenleyen kurumların temyiz başvurusu reddedildi. Davanın avukatları, “Şartlı salıverme hükümleri uygulanacak olursa faillerin bir kısmı çok yakında serbest kalacak” dedi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 10 Ekim 2015’te Ankara Tren Garı önünde IŞİD’in yaptığı katliamın temyiz incelemesini tamamladı. 19 sanığın farklı mahkumiyet kararları aldığı davada dokuz sanığa verilen 101’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası onandı. Dokuz sanığa 391 kez öldürmeye teşebbüs suçundan verilen hapis cezalarının bir bölümü ise eksik inceleme gerekçesiyle bozuldu. 

Mitinge katılanların temyiz başvurusu reddedildi

Yargıtay, mitinge katılan ve katliamda bazı üyeleri hayatın kaybeden veya yaralanan TTB, KESK, DİSK, TMMOB, Halkevleri, Emek Partisi (EMEP), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ve Emekçi Hareket Partisi (EHP) HDP, CHP, İnsan Hakları Derneği ve katliamda hayatını kaybedenlerin aileleri tarafından kurulan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği’nin katılan sıfatıyla yaptığı temyiz başvurusu için ret kararı verdi.

Yargıtay, avukatların, kamu çalışanlarının görevlerini ihmal ederek katliamdaki sorumluluklarının incelenmesine ilişkin taleplerini ise ele almadı. Yargıtay, IŞİD’in “Gaziantep Emiri” Yunus Durmaz’dan elde edilen dijital materyallerdeki bilgilere göre, katliamın firari sanıklarının yargılandığı davanın tek tutuklu sanığı Erman Ekici’nin iki canlı bombaya onay veren kişi olduğuna hükmetti. Yargıtay ayrıca Ekici’nin “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan yargılanması gerektiğini de belirtti.

Avukatlardan tepki: “Bizler bitti demeden bitmeyecek”

Karara tepki gösteren 10 Ekim Ankara Katliamı Davası Avukat Komisyonu, yazılı açıklama yayımlayarak “Şartlı salıverme hükümleri uygulanacak olursa 10 Ekim Ankara Katliamı faillerinin bir kısmı çok yakında serbest kalacak! Bu dava, bizler bitti demeden bitmeyecek!” dedi.

Ne olmuştu?

10 Ekim 2015’te Ankara Ulus’ta düzenlenen Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’ne IŞİD’in yaptığı bombalı saldırıda 103 kişi hayatını kaybederken yüzlerce kişi yaralanmıştı. Kayıtlara, cumhuriyet tarihinin en kanlı saldırısı olarak geçen katliamın ana davasında karar 3 Ağustos 2018’de çıkmıştı. Firari sanıklar yönünden görülen dava ise devam ediyor. Bu davada bir sonraki duruşma 6 Ekim’de yapılacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.