CHP sansür yasasının kısıtlama ve hapis cezası getiren 29. maddesinin iptali için AYM’ye başvurdu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) basın kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapan, gazetecilerin ve muhalefet partilerinin “sansür yasası”, iktidar bloğunun ise “dezenformasyon yasası” olarak nitelediği yasanın, kısıtlamalar ve hapis cezası getiren 29. maddesinin yürürlüğünün durdurulması ve iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. 

İptal başvurusunu Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Engin Altay yaptı. Altay, bugün (18 Ekim) Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un”, muğlak ifadeler içeren ve “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçunu işleyenlere 1-3 yıl hapis cezası verilmesini düzenleyen 29’uncu maddesinin yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmasının ardından şunları söyledi:

“Bu bir Stalin yasasıdır. Daha büyük kayıplara yol açmaması için 29’ncu maddeyi, AYM’ye sunduk. Tümüyle ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. Kanunun tamamını mahkemeye götüreceğiz. Kanun yapılırken yanlış yapılmış. Fahrettin Altu,n Bartın’daki faciadan sonra resmi açıklamalar dışındaki açıklamaları dezenformasyon olarak saydı. Sayıştay raporunu bile dezenformasyon saydılar. Bu muhalefeti, basını susturmaktır. AYM’nin Ağustos ayında verdiği karar var. AYM’nin bu başvuruyu bir an önce ele almasını rica ediyoruz. Bu kanun Türkiye’yi demokrasi liginden düşürmez, kategori dışı bırakır”

Dezenformasyon yasasının 29. maddesi AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi

Erdoğan, sansür yasası olarak bilinen dezenformasyon yasasını onayladı, yasa Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi

İptal başvurusunun içeriği

CHP’nin AYM’ye yaptığı başvuruda özetle şu gerekçelere yer verildi:

“13/10/2022 tarihli ve 7418 sayılı Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 29’uncu maddesi ile 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’na eklenen 217/A maddesinin, Anayasanın 2, 13., 25, 26., 28, 38 ve 153. maddelerine aykırı olduğundan iptaline ve uygulanması halinde giderilmesi güç ya da olanaksız zarar ve durumlar yaratacağından iptal davası sonuçlanıncaya kadar yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmesi gereklidir.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.