Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran dini lideri Hamaney’i öven marşı söylemeyi reddeden 16 yaşındaki Asra Panahi öldürüldü

İran’da güvenlik güçleri, bir okula düzenlediği baskında dini lider Ayetullah Ali Hamaney’i öven marşı söylemeyi reddettiği için 16 yaşındaki Asra Panahi’yi darp etti. Hastaneye kaldırılan Panahi’nin hayatını kaybetmesi üzerinde ülkede yeni bir protesto dalgası başladı.

İran Öğretmen Sendikaları Koordinasyon Konseyi’nin iddiasına göre güvenlik güçleri 13 Ekim’de Erdebil’deki Shahed Kız Lisesi’ne baskın düzenledi. Bu baskında İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’i öven “Salam Farmandeh” adlı marşı söylemeyen Asra Panahi darp edildi ve hayatını kaybetti.

Asra Panahi

Konseyin açıklamasında yetkililerin acımasız ve insanlık dışı baskınlar kınandı ve Eğitim Bakanı Yusuf Nuri’nin istifası talep edildi.

İranlı yetkililer, Panahi’nin ölümünde güvenlik güçlerinin sorumlu olduğunu reddetti. Panahi’nin amcası olarak kamuoyuna lanse edilen bir kişi devlet televizyonuna verdiği demeçte, Panahi’nin doğuştan kalp rahatsızlığı olduğunu iddia etti.

Mahsa Amini

“Örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle” irşad devriyeleri tarafından gözaltına alınan ve gözaltında hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ölümünün ardından ülke genelinde güvenlik güçleri sıklıkla liselere baskın düzenlemeye başlamıştı. Öğrencilerin sınıflarda başörtülerini havada salladıkları, İran’ın önde gelen liderlerinin fotoğraflarını duvardan indirdikleri ve rejim karşıtı sloganlar attıkları videolar viral hale gelmişti.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.