Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsveç’in yeni hükümeti, ülkedeki “feminist” dış politika dönemini sona erdirdi

İsveç’in yeni sağ hükümeti, “amaca zarar verdiği” gerekçesiyle ülkenin “feminist” dış politikasına son verdiklerini açıkladı. Ülkede 2014 yılından bu yana feminist dış politika uygulanmaktaydı.

Aşırı sağcı İsveç Demokratları’nın (SD) dışarıdan destek vererek ilk kez hükümetin kurulumunda yer aldığı İsveç’te yeni Başbakan Ulf Kristersson kabinesindeki bakanları kamuoyuna açıkladı. Başbakanın ardından söz alan Dışişleri Bakanı Tobias Billström, ters etki yaratabileceği gerekçesiyle 2014’ten beri uygulanan feminist dış politika etiketini artık kullanmayacaklarını belirtti. 

Ulf Kristersson

“Feminist dış politika” daha sonra bazı ülkeler tarafından örnek alınmış fakat özellikle Ortadoğu’daki ülkeler bu konsepte çok da sıcak yaklaşmamıştı. Cinsiyet eşitliğini İsveç’in uluslararası gündeminin merkezine alan kavram, 2014 yılında dönemin Dışişleri Bakanı Margot Wallström tarafından ortaya atılmıştı. Feminist dış politikanın hedefleri arasında ekonomik özgürlüğün teşvik edilmesi, cinsel şiddet ile mücadele edilmesi ve kadınların siyasete katılımının artırılması yer alıyordu.

İsveç haber ajansı TT’ye konuşan Ilımlı Birlik Partili Billström, aldıkları kararla ilgili “Cinsiyet eşitliği İsveç’te ve bu hükümette temel bir değer. Ancak ‘feminist dış politika’ ifadesini artık kullanmayacağız. Zira etiketlerin içeriğin üstünü örtmek gibi bir eğilimi vardır” dedi.

Dışişleri Bakanı Tobias Billström

Konu ile ilgili yayınlar da 18 Ekim Salı günü dışişleri bakanlığının internet sitesinden kaldırılmaya başlandı. Billström, İsveç’in NATO’ya üyelik süreci de dahil olmak üzere bundan önceki dış politika adımlarında bir değişiklik yapılmayacağını açıkladı.

Sekiz senedir uygulanan feminist dış politika konseptinin ne kadar başarılı olduğunu somut biçimde ölçmek mümkün değil. Eski Dışişleri Bakanı Wallström’ün 2015 yılında Suudi Arabistan’daki kadın hakları hakkında söylediği sözler, Suudi Arabistan’ın İsveç Büyükelçisi’ni geri çağırması ile sonuçlanmıştı. 

2021’de yayımlanan bir belge ise İsveç’in Moldova ve Somali’de kadınların siyasete katılımına ve 2016 yılında Kolombiya’daki barış anlaşmasında cinsiyet eşitliği meselelerinin dahil edilmesine katkı sağladığını öne sürdü. Bunun yanında İsveç’in 20 ülkede cinsiyet temelli şiddet, kadın sünneti ve çocuk evliliği ile alakalı yasalara katkı sağladığı belirtildi.

İsveç’in yeni hükümetinde ilgi çekici bir gelişme daha yaşandı. Yeni İklim Bakanı Romina Pourmokhtari 26 yaşında bu göreve gelerek, iklim aktivisti Greta Thunberg’in memleketi İsveç’in bugüne kadarki en genç bakanı oldu. Bugüne kadar Liberal Parti’nin gençlik kolları başkanlığını yürüten Pourmokhtari, 2020 yılında iklim değişikliği ile mücadele amacıyla et ürünlerine vergi getirmeyi teklif etmişti.

Ulf Kristersson’un önderlik ettiği İsveç’in yeni azınlık hükümeti, Ilımlı Birlik Partisi önderliğinde Hristiyan Demokratları ve Liberalleri içeriyor. İsveç Demokratları ise göç ve suç konularında sıkı politikalar karşılığında hükümeti dışarıdan destekliyor. 

Kaynak: Guardian

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.