Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Köylü hayvanını satıyor, süt üretimi azalıyor: “Yılbaşından sonra süt fiyatı marketlerde 30 lirayı geçecek”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekonomi Komisyonu, dün (20 Ekim) Ankara-Haymana’da çiftçileri, besicileri ve süt üreticilerini ziyaret etti. Demirözü ve Tepeköy mahallelerindeki çiftçiler ve üreticiler, Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir ve Mersin Milletvekili Rıdvan Turan’a sorunlarını anlattı. Çiftçi de besici de “devlet desteğinin yetersizliğinden” yakındı. Demirözü köyünde bir yurttaş, haziran ayında meydana gelen selde tarlalarının zarar gördüğünü söyleyip “Sel burayı yerle bir etti, karşılığında devletten yardım alamadık” dedi ve köyde olası sellere karşı da herhangi bir ıslah çalışması yapılmadığını belirtti. 

Besicilikle uğraşan yurttaş, dünkü (20 Ekim) Resmi Gazete’de açıklanan 2022 yılı tarım desteklerinin yetersizliğine tepki verip “Bu parayı kışın ortasında veriyor. Şimdi ver ki millet tohumu, gübresini, mazotunu alsın” diye konuştu. 
2022 üretim yılına ait tarım desteklerinin çiftçilere ödemesi 2023 yılı bütçesinden yapılacak. Yayımlanan kararnameye göre fark ödemesi yapılan 18 üründen yalnız yaş çay destekleme primi kiloda 13 kuruştan 30 kuruşa yükseltildi. Diğer ürünler için ise herhangi bir artış yapılmadı. Kararnamaye göre 2022 ürünü buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale için dekar başına 75 lira mazot desteği, 46 lira gübre desteği ödenecek. Bu ürünler için gübre ve mazot desteği toplamda dekar başına 121 lira olacak. Pamuk ve çeltik üretenlere dekara 250 lira mazot ve 21 lira gübre desteği olmak üzere toplamda 271 lira, nohut, kuru fasulye ve mercimek üretiminde dekar başına 75 lira mazot ve 21 lira gübre desteği olmak üzere 96 lira, patates ve soya üreticilerine dekara 125 lira mazot ve 21 lira gübre olmak üzere 146 lira, yağlık ayçiçeğinde dekara 88 lira mazot ve 21 lira gübre desteği olmak üzere toplam 109 lira ödeme yapılacak.

“Her sene 10 hayvanım eksiliyor, bakamadığım için satıyorum” diyen bir besici de köylülerin Demirözü’nü terk ettiğini anlatıp şunları söyledi: “Köyde kimse yok. Hepsi şehre gitti. Burada kazanç olsa gidemez. Evsiz kaldı, ekmeksiz kaldı, susuz kaldı. Yavaş yavaş ne olacak? Batacak yani.” 

Süt üreticileri: “Devlet desteği yetersiz”

Daha sonra Tepeköy’e giden HDP milletvekilleri süt üreticilerini dinledi. Devlet desteği artırılmazsa azalan süt üretiminin daha da azalacağını söyleyen Tepeköy Süt Kooperatifi Başkanı Fırat Yılmaz, “78 büyükbaş hayvanım vardı, şimdi 12’ye düştü. Soğuk demiyoruz, sıcak demiyoruz, yağmur demiyoruz, çamur demiyoruz üretime sonuna kadar devam etme amacındayız. Ama hükümetten destek almak zorundayız” dedi. Süt üreticisi Çağlar Uymaz ise süt tavsiye fiyatının Ulusal Süt Konseyi’nce 14 Ekim itibariyle üreticinin eline litre başı 8,50 lira geçecek şekilde belirlenmesini eleştirip “Konsey, süt yetersizliğinden kendi kendine bir piyasa oluşmaya başlayınca 1 liralık artışı bize kabul ettirmeye çalışıyor” diye konuştu.

Yılbaşından sonra marketlerde süt fiyatının 30 lirayı bulabileceğini söyleyen Turgay Gözgöz ise şunları söyledi: “Hükümet dört beş senedir köylünün, hayvancının, çiftçinin elindeki ürünü baskılayıp tüketiciye ucuz ürün vereceğini düşünüyor. Süt üretimimiz 3 tondan 1 tona kadar düştü. İnsanlar tepki verip ‘Süt baronlarına sütümüzü vermiyoruz’ deyince komik bir zam açıkladılar. Bu zam gelmeden iki gün önce yemin torbası 15 lira oldu. Mazot da pahalı, elektrik de pahalı. Şu işletmeye kışın 7 bin liranın üzerinde elektrik faturası geliyor. Şu anda 1 ton olan üretim, yılbaşında 700 litreye, 500 litreye düşecek. Süt bulunmayacak. Benim tahminim 200 liraya peynir, 30 liraya süt satılacak marketlerde. Rengi beyaz da içinde ne olduğu belli olmayan sütün kilosunun 30 lirayı geçeceğini tahmin ediyoruz. Tahmin de değil, herkes gözüyle görecek bunu.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.