Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gezi tutuklularının aileleri Ankara’da: “Siyaset yargının üzerinden elini çeksin”

Kamera & Kurgu: Barış Yalınkılınç

Gezi tutuklularının aileleri, 25 Nisan’da tutuklanan Mücella Yapıcı, Mine Özerden, Çiğdem Mater, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Hakan Altınay’ın cezaevindeki altıncı aylarını geride bırakmaları nedeniyle bugün (25 Ekim), Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) grup toplantılarına katıldı. Aileler, Meclis’te yakınlarının özgürlüğü için mücadele edilmesini ve yargı bağımsızlığının sağlanmasını istedi.

Yakınları altı aydır cezaevinde tutulan Gezi aileleri, TBMM’de önce HDP’nin sonra CHP’nin grup toplantısını izledi. Telefon görüş saati olması nedeniyle annesini arayan Gezi tutuklusu Can Atalay, HDP grup toplantısının bir bölümünü dinledi. O sırada salondan alkışlar yükseldi, Sancar da Atalay’ın duyacağı şekilde “Selam olsun Gezi adına, Soma’da katledilen canlar adına. Can, bu alkışlar sana ve mücadele arkadaşlarına geliyor” dedi. 

Can Atalay’ın annesi Şükran Atalay ile babası Mustafa Atalay ve Tayfun Kahraman’ın eşi Meriç Kahraman, grup toplantılarının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ile görüştü. Tayfun Kahraman’ın üç buçuk yaşındaki kızı Vera da ziyaretçiler arasındaydı. Görüşmeler basına kapalı yapıldı.

“Yılmayacağız ve istibdatı yeneceğiz”

Aileler daha sonra 183 gündür adalet nöbeti tutulan TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi’ndeki açıklamaya katıldı. Nöbette “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganı atıldı.

Burada konuşan Meriç Kahraman, “Siyaset doğrudan yargıya talimat veriyor ve bunu aleni bir şekilde yapıyor. Siyaset yargının üzerinden elini çeksin. Ortada ne delil ne suç var” dedi. Mustafa Atalay da Gezi tutuklularının mesajını okuyup “Dik duracağız, yılmayacağız, çoğalacağız ve istibdatı yeneceğiz” diye konuştu. 

Tutuklulardan mesaj 

Nöbete katılan CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya ise Gezi tutuklularının cezevinden gönderdiği mesaja ilişkin şunları söyledi:

“Can Atalay bana ‘Aladağ’da yurtta yanan çocukların ailelerini ziyaret et’ dedi. ‘Soma mücadelesi, Amasra mücadelesiyle devam etsin’ dedi. ‘Bu mücadele güç kaybederse işte o zaman bizim morallerimiz çöker’ diyorlar.”

Kaya, Silivri Cezaevi’nde tutulan Can Atalay’ın, Tayfun Kahraman’ın ve Hakan Altınay’ın havalandırma saatlerinde Osman Kavala’ya futbol oynamayı öğrettiğini söyledi ve “Keşke öğretmeseydik, çünkü bizi yenmeye başladı” dediklerini aktardı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.