Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gözaltına alınan TTB Başkanı Fincancı’ya meslek örgütlerinden ve siyasi partilerden destek: “Mücadelesini ve duruşunu sahipleniyoruz”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Merkezi’nde açıklama yapan emek ve meslek örgütleri, bu sabah (26 Ekim) ev baskınıyla gözaltına alınan TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı’ya destek açıklaması yaptı. Açıklamada, Fincancı’nın derhal serbest bırakılması istendi. TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut, TRT’nin haberlerde kullandığı ev arama görüntülerini eleştirerek, “İlgili haber, kriminal unsur üretmek için kolluğun düştüğü çaresizliği hepimize göstermiştir” dedi

TTB, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV), İnsan Hakları Derneği (İHD), Ankara Tabip Odası (ATO) ve Mülkiyeliler Birliği’nin ortak açıklamasını TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut okudu. 

Bulut, Fincancı hakkındaki soruşturmanın da operasyonun da hukuki zemini olmadığını söyledi. Fincancı’nın serbest bırakılması çağrısını yapan Bulut, “İktidar, Meslek Örgütleri Yasası’nda bir değişiklik için kamuoyunda yaratılan bu gündemi kullanacağını açıklamalarıyla itiraf etmiştir” dedi.

TRT Haber’in iddiasına kınama
Bulut, TRT Haber’in “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla gözaltına alınan Fincancı’nın evinde yapılan aramada “örgütsel bir kitap ile mermiler ele geçirildiği” yönündeki haberini kınayıp şunları söyledi: 

“Gözden kaçmayan bir diğer husus, gözaltı işlemi sırasında kamu yayıncılığı yapması ve haberlerini buna göre oluşturması gereken TRT’nin, hocamızın evinde bulunan baba/dede yadigârı koleksiyon parçalarını yayımlama biçimidir. İlgili haber, kriminal unsur üretmek için kolluğun düştüğü çaresizliği hepimize göstermiştir.”

HDP’den TTB’ye ziyaret: “Fincancı büyük bir değer”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ile milletvekilleri Tülay Hatimoğulları, Necdet İpek, Ömer Faruk Gergerlioğlu da TTB’yi ziyaret etti. Sancar, “TTB’nin her zaman yanındayız. Şebnem Korur Fincancı hocamız bizim için büyük bir değerdir. Mücadelesini ve duruşunu sahipleniyoruz. Sonuna kadar yanındayız” diye konuştu.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda usul üzerine söz aldığında “Sivil toplum kuruluşlarının, sendikaların temsilcilerinin buraya davet edilmesini istiyoruz ancak bu sabah TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın ‘İfadeye gideceğim’ demesine rağmen gözaltına alındığını duyduk” dedi. AKP’li üyeler, Paylan’ın sözlerine usul üzerine olmadığı gerekçesiyle itiraz etti. Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz ise iç tüzükte ve anayasada STK katılımı konusunda emredici bir hüküm olmadığını söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Özel: “Orantısız muamele”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel de Fincancı’nın gözaltına alınmasına ilişkin şunları söyledi: “Fincancı, bir değerlendirmede bulundu. Ben, o değerlendirmeye katılmıyorum. Türkiye’deki pek çok insan katılmıyor. Ama o ifade söylenebiliyorsa eğer, orası demokrasidir. ‘Hapse atarız’ derseniz o ülkeye demokrasi demiyorlar. Türkiye’yi ciddi bir sıkıntıya sokacak olan, Türkiye’yi bir diktatörlük görüntüsünde gösterecek olan bu orantısız muameleyi doğru bulmuyoruz. 41 madenciyi cayır cayır yakanlara bir gözaltı yok. Ama TTB Başkanı bir görüş ifade etmiş, hemen ona gözaltı var. Bu doğru değil.”


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.