Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanmasına TTB’den tepki: “Bugün Türkiye demokrasi tarihi için kapkara bir gün” 

Türk Tabipleri Birliği (TTB) yöneticileri, tabip odaları temsilcileri ve avukatlar, TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanmasının ardından birliğin genel merkezinde açıklama yaptı. Tutuklamayı protesto etmek için genel merkezde toplanan Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri de Fincancı’nın serbest bırakılmasını istedi.

TTB’nin açıklamasında “Şebnem Korur Fincancı özgür bırakılsın, meslek örgütümüze yönelik baskılara son verilsin” denildi. Açıklamayı okuyan TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten, Fincancı’nın “apaçık hukuksuz bir sürecin sonunda” tutuklandığını belirtip, şunları söyledi:

“Bugün 27 Ekim 2022. Bugün Türkiye demokrasi tarihi için kapkara bir gündür. Bugün yüzyıllardır bu topraklarda halkın sağlığı için canını dişine takan hekimlerin meslek örgütü olan TTB’nin başkanının tutuklandığı gündür. Doktor Şebnem Korur Fincancı hakkında soruşturma başlatıldığı bilgisinin ardından hızla yurtdışından dönmesine, ifadeye gelebileceği avukatları aracılığıyla iletilmesine, kaçma veya delil karartma şüphesi bulunmamasına karşın tutuklanmıştır.” 

Avukatlar gelişmeleri basından öğrendi”

Avukat Meriç Eyüboğlu da Fincancı’nın “moralli olduğunu ve dik durduğunu” söyledi. Eyüboğlu, tutukluluk sürecine ilişkin avukatlara dahi bilgi verilmediğini belirtip “Deliller savcılığa ulaşmamışken TRT, Sabah ve benzerlerinde yayınlar yapıldı. Biz ise hocamızın tutuklamayla sevk edildiğini adliye koridorunda basından öğrendik” dedi. 

Ökten, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın bugünkü (27 Ekim) “TTB’nin ‘Türk’ ifadesini kullanan bir çatının altında görev yapması devletimizin kabul edeceği bir iş değildir” sözlerine ilişkin soruya şu yanıtı verdi: “Tamamen bizi ötekileştirmek, yalnızlaştırmak ve değersizleştirmek amacında bu değerlendirmeleri yapıyorlar. Bu sadece TTB ile ilgili değil. Bu, toplumu, meslek örgütlerini ve sivil toplum örgütlerini kapsayacak bir süreç.” 

Fincancı’nın mesajı okundu

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri de TTB Genel Merkezi önünde açıklama yaptı. “Şebnem hoca onurumuzdur” sloganlarının atıldığı basın açıklamasını Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu’ndan Onur Erdem okudu. Fincancı’nın gözaltındayken gönderdiği mesaja da yer verilen açıklamada şöyle denildi:

“Şebnem hoca, ‘İnsanca bir sağlık sistemini hep birlikte kuracağımız günlere… Dayanışmayla…’ diyor. Size söz olsun hocam, yanınızda olmaya, birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz. Sadece sağlık sistemini değil, hep beraber insanca yaşayacağımız bir düzeni inşa edeceğiz.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.