Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran protestoları: Güvenlik güçleri protestoculara tüfek, gaz ve palayla saldırdı

İran’da irşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra şüpheli bir şekilde ölen Mahsa Amini’nin ardından başlayan protestolar devam ediyor. Güvenlik güçleri tarafından ateş açılarak öldürülen 22 yaşındaki Hadis Najafi’nin ölümünün 40. gününde güvenlik güçleri protestoculara ateş açtı. Tanıklara göre güvenlik güçleri, protestoculara av tüfekleriyle, biber gazıyla ve palayla saldırdı.

Görgü tanıkları güvenlik güçlerinin, İran’da vurularak öldürülen Hadis Najafi’nin ölümünün 40. gününde Tahran yakınlarında toplanan protestoculara ateş açtığını söyledi. Tanıklar, güvenlik güçlerinin protestoculara av tüfekleriyle, biber gazıyla ve palayla saldırdığını aktardı.

Güvenlik güçleri ve polisler arasında gerçekleşen çatışmanın olduğu yerde yaşayan bir kişi güvenlik güçlerinin protestoculara ateş açtığını belirterek şunları söyledi:

“Gözlerimin önünde bir kişiye ateş açıp vurdular. Vurulan protestocu yere düştükten sonra da pala ile bıçakladılar. O zaten vurulmuştu.”

Başka bir görgü tanığı ise şöyle konuştu:

“İnsanlar ana caddede ‘Diktatöre ölüm’ sloganları atıyor. Güvenlik güçleri, protestoculara göz yaşartıcı gaz attılar. Bu gaz mahalleye kadar sıçradı. Boğazım yanıyor. Pencereden video çekmeye çalıştım ama ateş ediyorlar. Korkuyorum. Bu yüzden perdeleri kapattık.”

BBC Farsça ise güvenlik güçlerinin bir ana caddede ateş açtığı ve mezarlığın yanından silah seslerinin duyulduğu bir video yayınladı.

İran devlet medyası ise protestocuların bir kişiyi öldürdüğünü ve10 polisi de yaraladığını yazdı. Tasnim haber ajansı, protestocuların bir Besiç Direniş Gücü üyesini bıçaklayarak öldürdüğünü ve çıkan çatışmada üç polisin de yaralandığını belirtti. Ancak muhalif aktivist bir grubun yayınladığı çatışma videosuyla bu iddia yalanlandı.

Hadis Najafi

Hadis Najafi kimdir?

22 yaşındaki TikToker Hadis Najafi, 21 Eylül’de Tahran yakınlarında bir protestoda yürürken video çekmişti. Videoda Najafi, “Geriye dönüp baktığımda her şeyin çok güzel olacağını görüp mutlu olacağım” demişti.

Najafi’nin ailesi, videonun çekilmesinin ardından yaklaşık bir saat sonra kızlarının güvenlik güçleri tarafından ateş açılarak öldürüldüğünü söyledi.

Najafi’nin ölümünün 40. gününde birçok insan yollara kurulan barikatlara rağmen ana yollarda yürüyerek protestolarına devam etti.

Norveç asıllı İran İnsan Hakları Grubu, çarşamba (2 Kasım) günü yaptığı açıklamada, devam eden protestolarda 40 çocuk ve 24 kadın dahil olmak üzere toplam 277 kişinin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğünü belirtti.

Kaynak: BBC

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.