Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TÜİK’e göre yüzde 10,1 olan işsizlik, Nebati’ye göre tek haneli

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda bugün (10 Kasım) Hazine ve Maliye Bakanlığının bütçesi görüşüldü. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, komisyon konuşmasına başlamadan hemen önce TÜİK, işsizlik oranını yüzde 10,1 açıkladı. Nebati ise bütçe konuşmasında “İşsizlik tek hanelere düştü” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bugün (10 Kasım) saat 10.00’da, eylül ayına ait işgücü istatistiklerini açıkladı. TÜİK’e göre, ağustosta yüzde 9,8 olan işsizlik oranı, eylülde yüzde 10,1 ile tekrar çift haneye yükseldi. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının 2023 bütçesine ilişkin sunum yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise işsizliğin tek hanelere düştüğünü savundu. TÜİK’in verisi yayımlandıktan sonra konuşan Nebati, şunları söyledi: 

Toplam istihdam seviyesi eylül ayı itibarıyla 31,4 milyon kişiyle tüm zamanların zirvesine ulaşmış durumda. Böylece, istihdam oranı 2021 yılı sonuna göre 0,9 puan artarak yüzde 47,6’ya yükselmiştir. Güçlü istihdam büyümesinin iş gücü artışının üzerinde seyretmesi sonucunda işsizlik oranı tek haneye düşmüştür. Eylül ayı itibarıyla işsizlik oranı son sekiz yılın en düşük seviyelerine gerileyerek yüzde 9,9 olmuştur. Orta Vadeli Program çerçevesinde, güçlü istihdam artışının devamı ve işsizlik oranının düşüş eğilimini sürdürmesi öngörülmektedir.

KKM’ye yapılan ödemeler 91,6 milyar TL’ye ulaştı

Bakan Nebati, Hazine tarafından desteklenen KKM hesaplarına bugüne kadar yaklaşık 91,6 milyar TL ödeme yapıldığını söyledi. Hazine destekli KKM hesaplarında yenileme oranının yaklaşık yüzde 70 olduğunu belirten Nebati, şöyle konuştu:

“Borç stokunun yapısını iyileştirmek için yurt içi borçlanmada döviz cinsi senetlerin payı azaltılmıştır. Bu çerçevede, 2022 yılında yurt içi döviz cinsi borçlanmalar azaltılmış, Türk Lirası cinsi borçlanmaya ağırlık verilmiştir. Piyasa koşullarına bağlı olmakla birlikte, önümüzdeki yıl da, yurt içinde döviz cinsi borçlanmanın payını azaltmaya devam edeceğiz.”

KKM ile dolarizasyonun 17 puan düşüşle yüzde 52,3’e gerilediğini söyleyen Nebati, “Altını çizmek isterim ki KKM uygulaması olumsuz jeopolitik gelişmeler, küresel finansal koşullardaki sıkılaşma, euro-dolar paritesindeki gelişmeler ve arz güvenliğine ilişkin yaşanan tüm sorunlara rağmen finansal istikrarın sürdürülmesinde etkin rol oynamıştır” dedi.

“Son 50 yılın en yüksek büyüme oranı”

Komisyona yaptığı sunumda Nebati, ABD ve Avrupa’da yüksek enflasyonu ve küresel riskleri vurgularken, yeni ekonomi modeli ile Türkiye’nin büyümede dengeli görünüm sergilediğini belirtti:

Türkiye, 2021 yılında yüzde 11,4 oranındaki GSYH büyümesi ile G20 içinde en hızlı büyüyen ülke olmuş ve son 50 yılın en yüksek büyüme oranını kaydetmiştir. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın neden olduğu belirsizlik ortamına ve zayıflayan küresel ekonomiye rağmen, gayrisafi yurtiçi hasılamız reel olarak 2022 yılı ilk yarısında yüzde 7,5 büyüme kaydetmiştir. İkinci çeyrek itibarıyla yüzde 7,6 büyüme oranıyla Türkiye, OECD’de en hızlı büyüyen ülkeler arasında yer almıştır.

“Türkiye ekonomi modelinin önemli bir başarısı”

İhracatın “rekorlar kırmaya devam ettiğini” söyleyen Nebati, ekim 2022’de ihracatın yıllıklandırılmış 253 milyar doları aştığını vurguladı. Nebati, ithalatın yıllıklandırılmış 356,5 milyar dolar ve ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 71 olduğunu belirtti. 2022’nin ilk sekiz ayında 39,7 milyar dolara ulaşan cari açığın enerji ithalatından kaynaklandığını vurgulayan Nebati, enerji hariç tutulduğunda cari dengenin fazla verme eğilimi olduğunu söyledi. Nebati, “Ekonomik büyümede güçlü performansın görüldüğü bir dönemde sağlanan bu iyileşme, Türkiye ekonomi modelinin önemli bir başarısıdır” dedi.

Bakanlığa 2023’te 2,2 trilyon TL bütçe, faiz ödemelerine 565,6 milyar TL

Nebati, enflasyonla mücadele kapsamında bu yıl 276,8 milyar TL vergi gelirinden vazgeçtiklerini söyledi. Bakanlığının 2023 yılı toplam bütçe teklifinin 2,2 trilyon TL olduğunu belirten Nebati, “Faiz hariç tutulduğunda bütçe teklifi 1,6 trilyon TL olmaktadır. Bu teklifin yaklaşık yüzde 1’ine tekabül eden 15,5 milyar lira Bakanlığımız hizmetleri için kullanılacaktır. Bakanlığımızın bütçesinin faiz hariç yaklaşık yüzde 99’luk kısmı olan 1,6 trilyon TL’si ise diğer kamu idarelerinin hizmetlerinin finansmanı için ayrılmıştır” diye konuştu. 

Buna göre bakanlığın 2023 bütçesinden, Sosyal Güvenlik Kurumuna 405 milyar TL, mahalli idarelere verilen paylara 375,4 milyar TL, fon paylarına 117,4 milyar TL, yükseköğretim kurumlarına 127,9 milyar TL, su, kanalizasyon ve altyapı desteklerine yönelik 1,5 milyar TL, KİT’lere ve diğer kamu sermayeli kuruluşlara 489,9 milyar TL, bireysel emeklilik sistemi devlet katkısı ödemelerine 13,6 milyar TL, Kredi Garanti Fonu’na 7 milyar TL, diğer giderlere 85 milyar TL aktarılacak. Bütçe maratonu başladığından beri tartışma yaratan faiz harcamaları için ise 565,6 milyar TL kaynak ayrılacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.