Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

1986’da patlamıştı: “NASA’nın uzay programını sonsuza dek değiştiren” uzay mekiği Challenger’ın kalıntıları bulundu

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 1986’da fırtlatıldıktan 73 saniye sonra patlayan Challenger uzay mekiğinin bir parçasının Florida kıyılarında bulunduğunu doğruladı.

1986’da fırlatılan Challenger uzay mekiği, kalkıştan 1 dakika 13 saniye sonra patlamış, kazada yedi mürettebat hayatını kaybetmişti. NASA, uzay mekiğinin bir kısmının Florida’da bulunduğunu doğruladı.

NASA dün (10 Kasım) yaptığı açıklamada, enkazın Florida kıyılarında İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma enkazları arayan bir film ekibi tarafından bulunduğunu belirtti. NASA yöneticisi Bill Nelson, “Yedi cesur kâşifin Challengerda hayatını kaybetmesinin üzerinden yaklaşık 37 yıl geçmiş olsa da bu trajedi sonsuza dek ülkemizin ortak hafızasında yer alacak” dedi.

Challenger’e ait son enkaz 1996’da bulunmuştu.

Ne olmuştu?

Personelin tüm endişelerine rağmen kalkışına yeşil ışık yakılan Challenger uzay mekiği, kalkıştan yalnızca 73 saniye sonra infilak etmişti. Challenger’in infilakı canlı yayında ABD ve dünyada milyonlarca kişi tarafından izlenmişti.

Bugün “NASA’nın uzay programını sonsuza dek değiştiren” mekik olarak hatırlanan Challanger, uzaya gönderilen ikinci mekikti. 1983 ile kazanın meydana geldiği 1986 yılları arasında uzayda toplam dokuz yolculuk yapan Challanger, ilk ABD’li kadını ve ilk Afro-Amerikalı’yı da uzaya taşımıştı.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.