Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

KFC Almanya’dan Kristal Gece’nin yıldönümünde müşterilere mesaj: “Çıtır tavuğunuzun yanında daha yumuşak peynirle kendinizi şımartın”

Fast food zinciri Kentucky Fried Chicken (KFC), Almanya’daki müşterilerine Kristal Gece’yi (Kristallnacht) anmak için gönderdiği promosyon mesajından ötürü özür diledi. Gönderilen promosyon mesajında şu ifadeler yer alıyordu: “İşte bugün Kristallnacht anma günü! Çıtır tavuğunuzun yanında daha yumuşak peynirle kendinizi şımartın.”

KFC’nin gönderdiği mesaj.

Duyarsız oldukları için eleştirilen şirket, bu mesajın bir “sistem hatası” olduğunu savundu. İngiliz Yahudileri Temsilciler Kurulu Halkla İlişkiler Direktörü Daniel Sugarman, KFC’nin gönderdiği mesajı “iğrenç” olarak nitelendirdi.

İftira ve Karalama ile Mücadele Birliği (Anti-Defamation League) Avrupa Bölgesi Yardımcı Direktörü Dalia Grinfield da Twitter hesabından KFC’ye tepki gösterdi. Grinfield, “Kristallnacht’ta daha ne kadar yanlış davranabilirsin KFC Almanya. Yazıklar olsun!” diye yazdı.

Gelen tepkiler üzerine KFC, yarım saat sonra müşterilerine özür mesajı gönderdi. Mesajda, “Çok üzgünüz. Bunun tekrarlanmaması için gerekli kontrolleri derhal yapacağız. Lütfen bu hatamızı affedin” ifadeleri yer aldı.

KFC Almanya, Newsweek dergisine yaptığı açıklamada, söz konusu mesajın yazılımdan kaynaklanan bir hata olduğunu savundu. Otomatik bildirimlerin gönderildiği sistemin ulusal anma günlerini de içeren bir takvimle bağlantılı olduğunu belirten şirket, “planlanmamış, duyarsız ve kabul edilemez” mesajları için özür diledi:

“Bu anma gününün önemini anlıyor ve saygı duyuyoruz. Herkes için eşitlik, katılım ve aidiyet taahhüdünde bulunuyoruz.”

Kırık Camlar Gecesi (Kristallnacht), 1938’de 9 Kasım’ı 10 Kasım’a bağlayan gecede Almanya ve Avusturya’daki Nazilerin Yahudi dükkanlarına ve evlerine saldırdığı gece olarak biliniyor. Naziler, birçok Yahudi dükkanını ve evini yağmaladı, 1400 sinagoğu yıktı, 92 Yahudiyi öldürdü. En az 30 bin kişi toplama kamplarına götürüldü.

Kırık Camlar Gecesi, Nazi Almanyası’nın altı milyon Yahudiyi öldürdüğü soykırımın başlangıç günü olarak kabul ediliyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.