Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Göktürklüler taleplerini İBB Meclisi’ne taşıdı: “Yapılaşmaya açılan alanlar tüm İstanbul’a ait”

Göktürk Mahallesi’nde Demirören Grubu’nun kredi borçlarına karşılık Ziraat Bankası’na geçen Kemer Country’nin yeşil alanlarının inşaata açılmasına karşı vatandaşların eylemleri devam ediyor. Göktürk Yeşil Kalsın Girişimi (GYKG) temsilcileri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) giderek taleplerini iletti.

Göktürk Yeşil Kalsın Girişimi (GYKG) temsilcileri, Kemerköy’de yürütülen projenin devamı halinde çevreye vereceği etkileri anlatmak üzere İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’ne (İBB) gitti.

GYKG temsilcileri, hazırladıkları raporu ve taleplerini CHP grubu heyetine sundu.

“Deprem toplanma alanlarının sayısı azalıyor”

GYKG Eş Sözcüsü Gülseren Onanç, İstanbul’da deprem toplanma alanlarının sayılarının gittikçe azaldığını vurgulayarak, imara açılan 200 bin metrekarelik alanın Eyüpsultan ilçesinin en büyük deprem toplanma ve tahliye alanı olduğunu, afet durumunda tüm İstanbul için kritik önem taşıdığını söyledi. 

GYKG temsilcileri, İBB yönetimini bu uygulamaları sonlandırmak üzere göreve çağırdı.

Girişim, İBB’nin CHP’li meclis üyelerine sunduğu raporda görüş ve taleplerini şöyle sıraladı:

1. Kanunsuz şekilde yapılaşmaya açılan alanlar tüm İstanbul’a ait sayıları gittikçe azalan, afet halinde kritik öneme sahip ve Eyüpsultan ilçesinin en büyük (200 bin metrekare) deprem toplanma alanıdır.

2. İSKİ’ye ait bölgede su taşkın riski devam etmektedir. Yeraltı su seviyesi oldukça yüksek olmasına karşı uygulanmaya çalışılan projelerde yoğun zemin altı kullanım yapılmaktadır. 

3. İSKİ kontrolünde olan Cenderesi Deresi’nin ıslah duvarları kırılmış, dere yatağı yol için doldurulmuştur.

4. İstanbul caddesine paralel mülkiyeti İSKİ’ye ait parselin bütünlüğü bozulmuş, üzerine beton dökülerek ağır inşaat araçları için yol haline getirilmiştir.

5. Bölgede yer alan göl alanları İSKİ’den izin alınmaksızın doldurulup inşaata uygun hale getirilmektedir.

6. Eyüpsultan Belediyesi tarafından verilen inşaat ruhsatları eksik ve yetersizdir. 

7. ÇED Raporu henüz verilmeden ve ÇED işlemi bitmeden, ÇED yönetmeliği ihlal edilerek 16 Eylül-7 Ekim 2022 tarihleri arasında imar mevzuatına aykırı bir şekilde 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 26. maddesi üzerinden rant projesine “kamu yatırımı” olarak Emlak Konut’un baskılarıyla Eyüp Belediyesi’nden alınan ruhsatlarla hiçbir inceleme yapılmaksızın, gerekli belgeler olmadan “ÇED gerekli değildir” belgesi verilerek talanın önü açılmıştır.

8. İstanbul’un bütün yeşil alanları “Rezerv Yapı Alanı” adı altında imara açılmaktadır. Kemerköy’e en yakın afet bölgesi 35 kilometre uzakta iken yeşil alan “Rezerv Yapı Alanı” ilan edilmiştir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.