Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara’da “Barınamıyoruz” eylemi düzenlemek isteyen öğrencilerin yargılanmasına başlandı | Sanıklar savunmalarında, Enes Kara’yı andı, Bakan Soylu’ya tepki gösterdi

Ankara’da 15 Aralık 2021’de “Barınamıyoruz” eylemine katılmak isteyen biri gazeteci ve 48’i öğrenci olmak üzere toplam 49 kişinin Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek suçlamasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması bugün (23 Kasım) görüldü. Mahkeme, öğrencilerin “hakaret” ettiğini belirten emniyet yetkililerinin bir sonraki duruşmada dinlenmesine ve bir öğrencinin de sonraki duruşmaya zorla getirilmesine karar verdi. 

Kiraların çok yüksek olmasını protesto etmek için “Barınamıyoruz Hareketi” adı altında bir araya gelen öğrenciler, 5 Aralık 2021’de Ankara Ulus Meydanı’nda eylem çağrısı yaptı. Bu çağrıya uyarak farklı illerden gelerek protesto gösterisine katılmak isteyen öğrenciler, Ankara’ya 22 kilometre kala polis tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan 49 kişi hakkında 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten dava açıldı. 49 kişi arasında yer alan iki kişi hakkında da ayrıca hakaret suçlamasıyla dava açıldı. Ankara 15. Asliye Ceza Mahkemesi’nde bugün (23 Kasım) görülen duruşmada, biri gazeteci ve 48’i öğrenci olan sanıklardan 26’sının ifadesi alındı.

Mahkeme, bir sanığın bir sonraki celsede zorla getirilmesine ve “hakaret” suçlamasında bulunan iki emniyet görevlisinin de bir sonraki duruşmada hazır bulundurulması için emniyet birimlerine yazı yazılmasına karar verdi. Sanık avukatlarının Ankara Valiliği’nin 10 Aralık 2021’de “Barınamıyoruz” eyleminin uygun görülmediğine ilişkin yazısının gönderilmesi talebini de kabul eden mahkeme, Ankara Valiliği’ne kararın bir örneğinin gönderilmesi için yazı yazılmasına hükmetti.  

https://twitter.com/medyascope/status/1595362295143698432?s=20&t=FlZfG_XZ6JJV-91fcstncQ

Avukatlardan salonda polis bulunmasına tepki 

Sanık avukatları, duruşma salonunda bulunan polisin silah taşımasına tepki gösterdi. Mahkeme başkanı polisin “duruşmanın güvenliğini sağlamaktan sorumlu” olduğunu söyledi. Avukatlar ise mahkeme başkanına bu konuda daha önce yazılı bir talepte bulunmadığını hatırlattı ve silahlı polisin salondan çıkarılmasını istedi. Cumhuriyet savcısının “Takdir mahkemenindir” demesi üzerine mahkeme başkanı, polisin salonda kalmasına karar verdi. 

Avukat Emre Erdal, tüm sanıkların beraatını talep etti. Cumhuriyet savcısı ise sanıkların savunması alınmadan yargılamanın sonlandıralamayacağını belirterek, talebin reddedilmesini istedi. Mahkeme başkanı da, “Sanıkların savunmaları alınmadan derhal beraat kararı verilmesini gerektirir talebinin bir dayanağı olmadığından, bir kısım sanık müdafinin bu konudaki talebi reddedildi” dedi. Bu tartışmaların ardından duruşmaya katılan öğrencilerin savunması alınmaya başlandı.

Sanıklar, intihar eden Enes Kara’yı andı  

Sanık Arda Yüksel savunmasında, “Barınamıyoruz Hareketi”nin hem öğrenciler hem de halkın yoksul kesimleri için önemli olduğunu vurgulayarak, polisin kendilerini işkence ile gözaltına almasına tepki gösterdi. Yüksel, bir yıl önce Ankara’da yapmak istedikleri eylemin meşru olduğunu belirterek, Elazığ’da kaldığı yurtta intihar eden tıp fakültesi öğrencisi Enes Kara’yı andı. Yüksel, “Bu yolculuğun yargılanacak bir tarafı varsa o da ancak etkisizliğimiz olabilir. Bu yolculuğumuzu ancak yetişemediğimiz Enes Kara, evlerini yıkılmaktan kurtaramadığımız yoksul halk hakikatle yargılayabilir” dedi. 

Bakan Soylu’ya yanıt: “Parkta yatanlara ‘terörist’ deyince terör sorunu tabii ortadan kalkıyor”

Sanık Batuhan Berk Duran ise savunmasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Barınamıyoruz” eylemlerine katılanlara ilişkin yaptığı “terörist” açıklamasını hatırlatarak, “Soylu ‘Terör sorununu bitirdik’ diyor. Parkta yatan herkesi ‘terörist’ ilan edince terör sorunu tabii ortadan kalkıyor” diye konuştu. 

“Biz abartmadık, onlar bizi Ankara’ya almayarak abarttı”

Sanık İlgi Ertürk, eylemcilerin Ankara’ya sokulmadığını hatırlatarak şunları söyledi: “Ellerimiz kelepçeliyken ifade vermek için bile Ankara’ya sokulmadık. Ankara’ya 55 kilometre uzaklıktaki Kahramankazan’da ifade verdik. Ankara Emniyeti, Bolu’ya kadar bizi takip etti. ‘Neden ifade işlemleri için talimat vermediniz, buraya kadar geldiniz’ diye sorabilirsiniz. Biz abartmadık, onlar bizi Ankara’ya almayarak abarttı. 700 üniversite öğrencisinden biri 2911’e muhalefetten yargılanıyor. 2911 devletin bir suç uydurma kılıfı haline gelmiş durumda.”

Ne Olmuştu?

“Barınamıyoruz Hareketi” üyeleri 12 Aralık 2021’de TBMM’de Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinin ardından Ulus Meydanı’nda basın açıklaması yapmak için farklı illerden Ankara’ya gelmek istemişti. Polis, başkente yaklaşık 22 kilometre kala durdurduğu çok sayıda öğrenciyi gözaltına almıştı. Öğrenciler, gözaltı araçları yetmediği için kendi geldikleri araçlarla ifade alma işlemlerine götürülmüştü.

Haber: Polis barınamayan öğrencilerin kekini yedi – Barınamıyoruz Hareketi’nden Arda Yüksel: “Yolculuk için sandviç ve kek getirmiştik, çevik kuvvet kekleri yemiş”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.