Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Düzce’de deprem | Doç. Dr. Doğan Kalafat: “Artçı depremler ağırlıklı olarak bugün devam edecek ve hafta sonuna doğru azalacak”

Düzce’de gece saat 04.08’de meydana gelen 6,0 büyüklüğündeki deprem, İstanbul ve Ankara dahil İç Anadolu ve Marmara bölgelerinde de hissedildi. Düzce merkezli deprem, beklenen büyük İstanbul depremini de hatırlattı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’nden Doç. Dr. Doğan Kalafat, Düzce depreminin İstanbul’u etkilemeyeceğini söyledi. 

Düzce’nin Gölyaka ilçesinde saat 04.08’de bir deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 6,0 olarak duyurdu. Deprem İstanbul ve Ankara dahil İç Anadolu ve Marmara bölgelerinde de hissedildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, biri ağır 68 kişinin yaralandığını söyledi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat, Düzce depreminin etkilerini ve fay hattının özelliklerini Medyascope’a anlattı. 

Doç. Dr. Doğan Kalafat

Gece saat 04:08’de Düzce’nin Gölyaka ilçesinde meydana gelen depremin büyüklüğü ve etkileri nedir? 

Depremin büyüklüğünü biz 6 olarak açıkladık. 6 orta büyüklükte bir deprem. Depremin kaynağına yakın olan yerleşim yerlerinde etkili olacak bir deprem. Özellikle bu depremin kaynağı Sarıdere Köyü’nün batısı. Köye 600 metre uzaklıkta, dolayısıyla köyde ağırlıklı olarak -tam bilmiyorum ama- yığma kerpiç binalarda hasara neden olabilir.

Kuzey Anadolu Fay Hattı, en hızlı hareket eden fay hatlarından biri ve 1999 yılında 845 kişinin öldüğü Düzce depremi de bu fay hattındaydı. Gece meydana gelen depremin konumu ve özellikleri nelerdir, ana parçanın neresinden geçiyor?

Depreme neden olan kaynak Kuzey Anadolu Fay Zonu içinde değerlendirilir. Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun ana parçaları bugün meydana gelen depremin güneyinden geçiyor. Fakat bu depremin olduğu yer, Gölyaka ile Çilimli arasında. Doğu-batı uzanımlı yaklaşık 7 kilometre uzunluğunda bir fay parçasının kırılması sonucunda meydana geldi. Dolayısıyla bu deprem, ana parça üzerinde olmayan fakat tarihi bir parça. Bunun ürediği büyüklük bu, yani 6. Ana şoktur 6 büyüklüğü. 

Bu depremin beklenen büyük İstanbul depremine etkisi yok gibi gözüküyor.

Evet büyük İstanbul depremini etkileyen fayda değil. Bu tamamen fay içerisinde ancak ana parçalar üzerinde değil. Ana parçalar kuzeyden geçiyor, zaten Marmara’dakiler ana parçanın kuzey ve güney kollarında beklediğimiz yerler. Dolayısıyla bu depremi Marmara Depremi ile ilişkilendirmek söz konusu değil. Ancak Kuzey Anadolu Fay Zonu içinde meydana gelmiş bir deprem olarak düşünelim. Bu bölge çok kırıklı bir yapı barındırıyor. Hem Kuzey Anadolu Fayı’nın Düzce ilinin güneyinden geçen ana parçaları hem de Çilimli ve onun kuzeydoğusuna uzanan fay parçaları var. Bu fay parçaları zaman içerisinde çalışabilir ve orta büyüklükte 5’in üzerinde depremler üretebilir. 

Artçılar devam ediyor. Artçı depremler ne kadar daha devam edecek ve bu artçı depremleri nasıl değerlendirmeliyiz?

Ana şok sonrası artçı depremler olması bizler açısından olumlu bir gelişmedir. Çünkü burada aynı zamanda depremin oluş düzenin karakterini de görmüş oluyoruz. Çünkü ana şok ve ana şok sonrasındaki zaman dilimi içerisinde artçıları görmemiz olumludur. Bu kırılan fay parçasının üreteceği maksimum büyüklük çok büyük olasılıkla bu. Doğa olayı olduğu için yine de yüzde yüz garanti vermek söz konusu değil ama bu ana depremdir. Ana depremin takip eden zaman dilimde artçıların olması olumludur. Artçı depremler ağırlıklı olarak bugün içerisinde devam edecektir ve zaman içerisinde hem sıklıkları hem de büyüklükleri azalarak hafta sonuna doğru bitecektir. 

Beklenen bir İstanbul depremi var ve gece yaşanan depremden sonra anladık ki vatandaşlar çok panik yapıyor. Deprem sırasında atlayan bir vatandaş da oldu. Daha yakın zamanda Düzce depreminin yıldönümünde (12 Kasım) Türkiye genelinde bir deprem tatbikatı da yapıldı. Bu tip durumlarda ne yapılmalı? 

Bu coğrafyada yaşayan vatandaşlarımızın muhakkak ve muhakkak deprem bilinci yüksek bir toplum haline gelmesi ve bir deprem öncesi-sonrası nasıl davranacağını bilmesi çok önemlidir. Tabii ki en önemli şey burada bölgede yaşayan vatandaşlarımız depreme dayanıklı binalarda oturmaları ve satın aldıkları veya alacakları konutların da depreme dayanıklı olarak inşa edilmiş olması depreme karşı alınacak en önemli tedbir olacaktır.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.