Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Göztepe-Altay maçı çıkan olaylar sebebiyle ertelendi | İzmirli gazeteci Yunus Kaya: “Kamu adına çalışan bir ambulans şoförünün, sis bombası ve işaret fişeğini içeri sokacağını tahmin edemezdik”

Spor Toto 1. Lig’de Göztepe ile Altay arasında oynanan İzmir derbisinde sahaya giren bir taraftarın Altay kalecisi Ozan Evrim Özenç’e korner bayrağının sopasıyla saldırması üzerine maç ertelendi. Altay tribünlerinden ise Göztepeli taraftarlara fişek atıldı. Bu sırada yaralanan taraftar olduğu bilgisi üzerine iki ambulans sahaya girdi. 

Türk futbolunun kara gecesi, dünya basının da gündemine girdi. Medyascope Spor olarak; Gürsel Aksel Stadyumu’nda maçı takip eden gazeteci Yusuf Kaya’ya yaşanan olayları sorduk. 

Doğa Üründül: Öncelikle bu olayı bize anlatabilir misiniz? Daha önceden böyle bir olay yaşanabileceğini düşünüyor muydunuz?

Yunus Kaya: Konuya şu şekilde başlamak isterim… İzmir Valiliği önce Göztepe-Altay karşılaşmasına deplasman seyircisinin alınmayacağını açıklamıştı. Biz, futbolseverler olarak, futbolun taraftar ile güzelleştiğine inandığımız için valiliğin aldığı bu karara tepkimizi koyduk. Konu ile ilgili düşüncelerimizi sosyal medya platformları üzerinden valiliğe ilettik. Futbolun taraftar ile güzel olduğuna inandığımız için Altaylı taraftarların; Göztepe Stadı’nda takımlarını desteklemesini canıgönülden istedik ve gelişmeleri kamuoyuyla paylaştık. Daha sonrasında, maça iki gün kala, valilikten çıkan karar Altaylı taraftarların da stadyuma gelebileceğine yönelik oldu. Ancak deplasman yasağı kaldırılmasına rağmen hiçbir güvenlik önlemi alınmamış. Taraftarlar, stadyuma güvenli şekilde gidebilmek için İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den ricada bulunmuş. Ancak otobüsler, taraftarların ulaşımında kullanılmadı. Bunun üzerine Altaylı taraftarlar, stadyuma yürüyerek gideceklerine dair bir açıklama yaptılar. Daha sonrasında saat 14.00 gibi taraftarlar toplandı ve Gürsel Aksel Stadyumu’na doğru yürümeye başlandı. Allah’tan güvenlik güçleri araya girdi de o yürüyüş engellendi. Taraftarlar, güvenlik güçlerinin araya girmesinin ardından yürüyerek değil; otobüslerle stadyuma taşındı. Eğer ki yürüyerek stadyuma gidilmiş olsaydı çok daha büyük bir kaos yaşanacaktı. Bunun önüne bir şekilde geçildi.

Doğa Üründül: İzmir’i bilmeyenler için söyleyelim. Göztepe Gürsel Aksel Stadyumu, Güzelyalı’nın merkezinde yer alıyor. 

Yunus Kaya: Evet, şehrin tam göbeğinde yer alıyor. Hatta Alsancak Stadyumu da aynı şekilde. İki stadyum, birbirlerine uzak görünebilir ama ikisi de şehrin merkezinde. Öyle ki Altaylı taraftarlar, sahil boyunca yürüyerek stada gideceklerini belirttiler. Daha sonra güvenlik güçleri araya girerek bu şekilde yürüyüş olmayacağını ve Emniyet’in sağladığı araçlarla stadyuma gidileceğini açıkladılar. Buraya kadar herhangi bir problem yoktu. 

Biz, ardından sahadaki yerimizi aldık. Gayet güzel şekilde maç başladı. Ancak dikkat çeken bir şey oldu. Altaylı taraftarlar maçın başlamasına rağmen tam olarak yerini almamıştı. Maç başladığında en fazla 20-30 Altaylı taraftar tribündeydi. Maçın başlamasıyla beraber biz o noktada bir güvenlik açığı olacağını tahmin etmiştik…

Biz, yeterli aramanın yapılmadığından dolayı o işaret fişeğinin stadyuma girdiğini düşünmüştük. Ancak daha sonradan yapılan açıklamada olayın çok farklı olduğunu öğrendik. Öyle ki ambulans şoförünün bu mühimmatı içeri taşıdığını, işaret fişeğini içeri getiren kişinin farklı biri olduğunu ve güvenlikle alakalı bir durum olmadığını öğrendik. Ambulans şoförünün, yani kamu adına fayda sağlayan birinin, bunu yapabileceğini asla tahmin edemezdik. Bunun önüne geçilebilmesi zaten çok zor bir durum. Bu, taraftar kimliğiyle yapılan bir şey değil. Ambulans şoförünün böyle bir şey yapması kimsenin beklediği bir şey değildi. Açıkçası biz “Aramalarda mı bir güvenlik açığı oluştu acaba?” diye düşünmüştük. Öyle ki biz deplasmanlara gittiğimiz zaman ayakkabımızın altına kadar bakılıyordu. Ben, taraftarların burada da en ince ayrıntısına kadar incelendiğini düşünüyorum. Ancak ambulans şoförünün mühimmatı içeriye taşıması istenmeyen olayların yaşanmasına sebebiyet verdi. 

Ben de deplasman tribünün olduğu taraftaydım. Sis bombasının yakılmasının ardından bunların nasıl içeri girebildiğini düşünüyordum. Onların nasıl içeri girdiğine dair notlar alırken; bir anda işaret fişeğinin patlamasıyla ne olduğunu anlayamadık. Ortalık karıştı… Allah’tan bir taneydi. Birkaç tane daha olsa onları da sıkacaklardı. Kadın, çocuk, aileler maç izlemeye gelirken; işaret fişeğinin atılmasıyla ortalık mahşer yerine döndü. 

Herkesin odak noktası oraya çevrilmişken; bir Göztepeli taraftarın korner bayrağını alarak koştuğuna şahit olduk. Onun da kalecinin kafasını yardıktan sonra olay tamamen başka bir boyut aldı… Hakemin de oyuncuları soyunma odasına götürmekte geç kaldığını düşünüyorum. Bence futbolcuları daha öncesinde içeri alması gerekiyordu. Hakemin de orada hata yaptığını düşünüyorum.

Bu yaşananları, tabii ki Altay taraftarına mal etmemek gerekiyor. Birkaç kendini bilmezin yapmış olduğu hareket hem Altay kulübüne hem de Göztepe kulübüne büyük zarar verdi. Umarım bu son olur. Biz, valilik ile güvenlik güçleri arasında bir iletişimsizlik olduğunu düşünürken hiç beklemediğimiz bir şeyle karşı karşıya kaldık. Bir ambulans şoförünün yaptığı karaktersizlik, artık dünya gündemine oturmuş durumda. Umarım Göztepeli taraftarımız ve Altaylı kaleci Ozan da bir an önce sağlıklarına kavuşur..

Gazateci Yunus Kaya Göztepe-Altay maçında çıkan olayları anlatıyor:

Göztepe-Altay maçının ertelenmesi ile ilgili yaptığımız haberi buradan okuyabilirsiniz:

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.