Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uzmanlar Kılıçdaroğlu’nun 3 Aralık programını yorumladı: “CHP bununla bir sıklet farkı yaratmış”

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun günlerdir duyurduğu 3 Aralık toplantısında çalışmalarıyla dünya çapında tanınan ekonomistler ve uzmanlar konuşacak. Medyascope yorumcuları Öner Günçavdı ve Haluk Levent, CHP’nin bu cumartesi yapılacak İkinci Yüzyıla Çağrı Toplantısı’nı değerlendirdi. Günçavdı ve Levent, seçilen isimlerin muhalefetin ekonomi vizyonu üzerine çok şey söylediğini belirtti. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin vizyon belgesini 3 Aralık’ta İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda açıklayacak. “İkinci Yüzyıla Çağrı Toplantısı” başlıklı toplantıda, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ve Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo sunum yapacak. Toplantıda ayrıca ABD’li yazar, ekonomi ve toplum kuramcısı, aktivist, danışman Jeremy Rifkin, Prof. Daron Acemoğlu, Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Refet Gürkaynak, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başekonomisti Hakan Kara, Chicago Üniversitesi’nde ekonomi profesörü olarak görev yapan Ufuk Akçiğit konuşacak.

Peki, toplantıda konuşması beklenen uzmanların mesleki niteliği CHP’nin ekonomi vaatleri ve geleceği hakkında ne söylüyor?

“Bir yanda Nebati…”

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öner Günçavdı, programdaki isimlerin kendi alanlarında dünya çapında çalışmalar yaptıklarını hatırlattı. “Bunlar, uzmanlıkları itibariyle hiçbir kuşku duyulmayacak insanlardır” diyen Günçavdı, seçilen isimlerin CHP’nin ekonomiye bakışını anlamak için “önemli bir işaret” olduğunu söyledi.  
Günçavdı, Kılıçdaroğlu’nun bu toplantıyla cumhurbaşkanlığı vizyonunu da ortaya koyacağını düşündüğünü belirtip “İktidarda ekonomideki vizyonu Nureddin Nebati temsil ediyor, muhalefetin ortaya koyduğu vizyona ise referans aldığı insanlar bunlar. Yani CHP bununla bir sıklet farkı yaratmış” dedi.

CHP neyi hedefliyor?

İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Levent de CHP’nin Altılı Masa ile uyuşan bir vizyon belgesi açıklayacağını tahmin ettiğini söyledi: “Bu ekiple İYİ Parti’nin ve diğer partilerin ekonomi kurmayları çok yakın çalışıyorlar. Bu açıdan baktığımızda olumlu bir durum. Her ne kadar CHP’nin programı olarak açıklama yapılacaksa da bu, Altılı Masa’dan çıkacak programla da uyumlu olacak. CHP’nin masaya koyacağı görüşün, diğerlerininkinden farklı olmayacağını söyleyebiliriz.” 

İktidara gelmesi durumunda muhalefetin her gün daha da ağırlaşan ekonomik krizin faturasını yüklenmek durumunda kalacağını söyleyen Levent, “Muhalefetin düşüncesi, benim hissettiğim kadarıyla, bütün yanlışları ortadan kaldıracak reformları yapmak, çok güvenilir bir kadro iş başına getirmek ve güvenilir bir kadro iş başına gelince dış finansmandaki tıkanıklıkları ortadan kaldırmak” diye konuştu. 

Levent, “CHP bu toplantıyla kendisine dönük ilgiyi canlandırmaya ve seçimleri kesin olarak kazanmaya mı oynuyor?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi: “Bir plan var tabii. Ama bazı şeyler de gecikti. Eylül başında bu aşamada olunsaydı herhalde çok daha rahat olunurdu. Muhalif seçmen daha rahat olurdu ve muhalefet partileri de bugün olduğu yerde olmazdı.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.