Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi: “Toplumumuz ‘Kadın, Yaşam, Özgürlük’ şiarıyla daha iyi bir noktaya ilerliyor”

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alınması ve gözaltında hayatını kaybetmesinin ardından başlayan protestolar devam ediyor. Eski İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, güvenlik güçlerini eleştirdi. Yetkililere seslenen Hatemi, protestocuların taleplerini dikkate almalarını istedi.

Eski İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, Mahsa Amini’nin ölümünün ardından başlayan protestolarda eylemcilerin kullandığı “Jin, Jiyan, Azadi (Kadın, Yaşam, Özgürlük)” sloganının İran toplumunun daha iyi bir noktaya doğru ilerlediğini gösterdiğini söyledi. Güvenlik güçlerinin protestoculara yönelik baskısını eleştiren Hatemi, yetkililere “Protestocuların taleplerini çok geç olmadan dikkate alın” diyerek seslendi.

Protestolara katılan bir eylemcinin tişörtünün arkasında şöyle yazıyor: “Savaşacağız. Öleceğiz. İran’ı geri alacağız.”

1997 ile 2005 yılları arasında iki dönem cumhurbaşkanı olarak görev yapan Hatemi şöyle konuştu:

“Özgürlük ve güvenliğin karşı karşıya getirilmesine ve bunun sonucunda güvenlik bahanesiyle özgürlüğün ayaklar altına alınmasına veya özgürlük adına güvenliğin yok sayılmasına izin verilmemelidir.”

“Kültürde devrime ihtiyaç var”

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ise ülkede kültür alanında devrimci bir yeniden yapılanmaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Kültür Konseyi toplantısında konuşan Hamaney, kültürde devrim çağrısı yaptı: “Ülkedeki kültür sisteminin devrimci bir şekilde yeniden yapılandırılması gerekiyor. Yüksek Konsey, ülkenin farklı alanlarında kültürdeki zayıflıkları gözlemlemelidir.”

Ali Hamaney

Mahsa Amini’nin ölümünün ardından 31 il ve 150 ilçeye yayılan protestolara kadınlar ve öğrenciler liderlik ediyor. Protestolar, 1979 devriminden bu yana İran İslam Cumhuriyeti’ne yönelik en ciddi meydan okumalardan biri olarak görülüyor. İranlı yetkililer ise protestoları “dış güçler” ve “düşmanlar” tarafından kışkırtılan “isyanlar” olarak tanımlıyor.

İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı’na (HRANA) göre protestolarda şimdiye kadar 473 protestocu öldü, 586’sı öğrenci olmak üzere 18 bin 215 protestocu gözaltına alındı. Yetkililer ise protestolarda 60’ın üzerinde güvenlik görevlisinin öldürüldüğünü söylüyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.