Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran: Güvenlik güçleri, bilerek kadınların yüzlerine ve cinsel organlarına ateş ediyor

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle irşad devriyeleri tarafından gözaltına alınması ve gözaltında hayatını kaybetmesinin ardından başlayan protestolar sürüyor. İranlı doktorlar, güvenlik güçlerinin kasıtlı olarak kadın protestocuların yüzlerini ve cinsel organlarını hedef aldığını açıkladı.

Guardian’ın ülke genelindeki sağlık çalışanlarıyla yaptığı röportajlara göre İran güvenlik güçleri, rejim karşıtı eylemlere katılan kadınların yüzlerine, göğüslerine ve cinsel organlarına pompalı tüfek ile ateş açıyor. Protestocuları gizlice tedavi eden doktorlar ve hemşireler, kadın eylemcilerin bacaklarında, kalçalarında ve sırtlarında pompalı tüfek mermileri bulunduğunu fark etti.

Ülkedeki internet karartması eylemcilere yönelik şiddetin üstünü büyük oranda örtse de, sağlık çalışanlarının Guardian gazetesine aktardığı fotoğraflar, güvenlik güçlerinin yakın mesafeden atışları sonucu saçmaların kadın bedenlerinde açtığı korkunç yaraları ortaya çıkardı.

Guardian’a konuşan 10 tıbbi uzman, yaraların ciddiyetinden bahsederken bu yaraların yüzlerce genç İranlı’da kalıcı hasar bırakabileceğini söyledi. Uzmanlar ayrıca kadınların, erkeklerin ve çocukların gözlerine ateş edilmesinin yaygın olduğunu belirtti. Orta İran’da yer alan İsfahan bölgesinden bir doktor, güvenlik güçlerinin “kadınların güzelliklerini yok etmek istedikleri için” erkekleri ve kadınları farklı biçimde hedef aldığını anlattı.

Doktor, başından geçen bir hadiseyi de Guardian ile şöyle paylaştı:

“İki pellet mermi ile cinsel organından vurulmuş 20’li yaşlarının başında bir kadını tedavi ettim. 10 mermi de iç kalçasındaydı. Bu 10 mermi kolayca çıkarıldı ancak diğer ikisi büyük bir zorluktu. Zira idrar yolu ile vajinal girişin arasında takılmıştı. Ciddi bir vajinal enfeksiyon riski bulunuyordu. Bu yüzden ona güvenilir bir jinekoloğa gitmesini rica ettim. Bana eylem sırasında 10 güvenlik mensubunun kendisini çevrelediğini, onu cinsel organından ve kalçasından vurduğunu söyledi.”

Bu deneyim karşısında travma yaşayan doktor, haberde yer alan diğer tüm tıbbi uzmanlar gibi ceza alma korkusuyla ismini vermek istemedi. “O kişi benim kızım da olabilirdi” diyen doktor, şahit olduğu acı ve stresle başa çıkmanın kendisini zorladığını açıkladı. Bazı tıbbi uzmanlar da güvenlik güçlerini, isyan kontrol uygulamalarının dışına çıkmakla suçladı. İhmal edilen uygulamalar arasında ateş ederken iç organlara zarar vermemek için ayaklara ve bacaklara nişan almak da yer alıyor.

Karac kentinden bir doktor, “(Güvenlik güçleri) kadınların suratlarına ve özel vücut kısımlarına ateş ediyor çünkü aşağılık kompleksleri var. Bu genç insanlara zarar vererek cinsel komplekslerinden kurtulmaya çalışıyorlar” diye konuştu.

İran Dışişleri Bakanlığı ise sağlık çalışanlarının ortaya attığı bu iddialara henüz yanıt vermedi.

“Cinsiyet temelli şiddet tesadüf değil”

Aktivistler, 1979 devrimi ile iktidara gelen ve kadınlara karşı zor kullanan rejimin yarattığı cinsiyet temelli şiddetin bir tesadüf olmadığını belirtiyor. Ülkedeki din görevlilerin teokratik yönetimine karşı bugüne kadarki en net başkaldırıyı tetikleyen olay ise eylül ayında 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ölümüydü. Başörtüsünü düzgün takmadığı için tutuklanan Amini, irşad devriyeleri tarafından dövüldü ve komaya girdi. Amini’nin ölümünü takip eden günlerde ülke genelinde kadınlar başörtülerini çıkararak sivil itaatsizlik eylemi başlattı ve sokaklara döküldü.

Mahsa Amini

Doktorlar da hedefte

Rejimin göz korkutma kampanyası, yaralıları tedavi eden doktorları da hedef alıyor. Mazandaranlı bir doktor, yakalanmamak için bazen ışıklar kapalıyken insanların vücudundan plastik ve metal mermi çıkardığını söyledi. Doktor ayrıca “Kadınlar hastaneye gitmekten utanıyorlar ve evde tedavi görüyorlar. Bu oldukça tehlikeli bir durum” dedi.

26 Ekim’de yüzlerce sağlık çalışanı İran Sağlık Konseyi önünde eylem yaptı ve güvenlik güçleri tarafından plastik mermilerle vuruldu. Tahranlı bir doktor, kaçarken sırtlarından ve bacaklarından vurulan meslektaşlarını tedavi etti. Doktor, yakın mesafeden pellet mermileri ile vurulan en az beş eylemcinin yaralarını tedavi ettiğini belirtti ve ekledi: “Tedavi ettiğim yaralılardan biri eylemci bile değildi. Sadece orada duruyordu ve vurulmayacağınu düşündü. Onlar ise kendilerinden olmayan herkese kör bir şekilde ateş ediyor.”

Tahranlı bir başka doktor da protestoların başladığı 16 Eylül’de yüzünden vurulan 25 yaşındaki bir görgü tanığının vakasını şöyle anlattı: “Pil mermileri gözüne, kafasına ve yüzüne isabet etmiş… Her iki gözü de neredeyse kör olmuş ve onlarla sadece ışığı ve parlaklığı algılayabiliyor. Durumu iyi değil.”

Bu, protestocuların yakın mesafeden mermilerle vurulduktan sonra görme yetilerini kaybettiklerine dair ortaya çıkan yüzlerce rapordan biri. Gözbebeklerine saçma saplanan insanların fotoğrafları da Guardian tarafından yayımlandı.

İran güvenlik güçleri, protestoları bastırmak için şiddete başvurmaktan çekinmiyor. İran Parlamentosu, İran ordusunun ve polisinin protestoları bastırmak için kullandığı malzemelerin toplam maliyetinin 6 milyar dolara ulaştığını açıkladı.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.