Murat Yetkin yazdı | İşte Türkiye-Suriye temasından ilk sonuç: Harekât beklemede

Murat Yetkin, YetkinReport’taki yazısında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan’ın dün (28 Aralık) Moskova’da Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Dış İstihbarat Hizmeti (FSB) Başkanı Sergey Narışkin’in ev sahipliğinde Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas ve Genel İstihbarat Başkanlığı “Muhaberat”ın başındaki Ali Memluk ile görüşmesini ele aldı.


“Türkiye-Suriye-Rusya görüşmesi sonrasında durum şöyle: Diplomasi yoluyla sonuç alınması beklenecek ama bu arada PKK/YPG saldırısı olması ihtimaline karşı harekât masada tutulacak. Yani PKK saldırmadıkça harekât askıda” diyen Yetkin, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Böyle bakınca Türkiye-Suriye yakınlaşmasını Erdoğan ve Putin arasında Ukrayna-Suriye ekseninde ‘dayanışma gösterisi’ olarak okumak da mümkün; isteyen pazarlık da diyebilir ama bu durum pazarlığın ötesinde.
meşhur fıkrayı anımsatıp ‘Biz bu savaşa niye girdik?’ sorusunu sormak da mümkün, 11 yıl sonra gelmekte olan Türkiye-Suriye barışını maliyet ve muhtemel sonuçları bakımından incelemek de.
Bir ara sayıları resmi rakamlarla 4 milyonu geçen, şimdi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 3,5 milyon küsur olarak açıkladığı Suriyeliler için Erdoğan’ın beyanıyla harcanan para 40 milyar dolardan fazla. Bu harcamanın yaşadığımız enflasyona ve hayat pahalılığına etkisi ne yeterince konuşuluyor ne hesaplanıyor. Suriye politikasının siyasi ve mali faturası kimseye çıkmayacak mı?
Erdoğan, Müslüman Kardeşler’in zaferi beklentisiyle Suriye iç savaşına taraf olmasaydı, ne mi olurdu? Muhtemelen ABD, IŞİD’le mücadele için PKK/YPG ile saf tutmayabilirdi örneğin. Türkiye’nin Arap yarımadasıyla bütün kara ticareti bağları kesilmeyebilirdi. Mısır’la ilişkiler kopmayabilirdi. Ama tarih ve siyaset ‘eğer’ bağlaçlarıyla, ‘keşke’ edatlarıyla okunmuyor.
Şimdi önümüze bakmak gerekiyor.

Murat Yetkin’in yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.