Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yasaklanan Bekaert grevi 18. gününde anlaşmayla sona erdi – “Grev yasakları tarihin çöp sepetine atılmıştır”

Bekaert işçilerinin grevi 18. gününde anlaşma ile sonuçlandı. İşçiler, ücretlere yüzde 85 ve sosyal haklarda da yüzde 100 zam aldı. 

Belçika sermayeli Bekaert’in Kocaeli’deki fabrikasında, Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin toplu iş sözleşmesinde anlaşamadıkları için başlattıkları grev, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla yasaklanmasına rağmen devam etti. 13 Aralık 2022’de başlayan grev 18. günün ardından yılın son günü (31 Aralık) yapılan anlaşma ile sona erdi. 

Anlaşma öncesi, gelinen aşama hakkında işçilere bilgi verildi. İşçilerin onay vermesi üzerine grev sona erdirildi ve anlaşma tutanağı imzalandı. 

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’ndan yapılan açıklamaya göre, ücretlere ilk altı aylık dönem için yüzde 84,83 oranında zam alındı. Diğer altı aylık dönemlerde ise enflasyon artı 2 puan şeklinde zam uygulanacak.

Sosyal haklarda ise ilk yıl için yüzde 100 oranında artış elde edildi. Grev nedeniyle ücretlerde bir kesinti yapılmayacağı da sendika tarafından açıklandı. 

Birleşik Metal-İş’in açıklamasının devamında şu ifadeler yer aldı:

“Bilindiği üzere, grev kararımız ‘milli güvenlik’ gerekçesiyle ‘erteleme’ adı altında yasaklanmıştı. Birleşik Metal İş üyesi Bekaert işçileri, anayasadan doğan haklarını kullanarak grev yasağını tanımadılar ve 18 gün boyunca şanlı bir direniş gerçekleştirdiler. Bekaert grevimiz ile işçiler önemli kazanımlar elde ettiler. Ancak, bu grev esas olarak mali sonuçları üzerinden değil, Türkiye işçi sınıfı tarihindeki önemli yeri ile anılacaktır. Grev yasağına karşı yapılan bu şanlı grevle, sendikal mücadelede artık yeni bir sayfa açılmıştır. Bekaert grevimiz sonrası artık grev yasakları tarihin çöp sepetine atılmıştır.

Grevimizin başarıyla sonuçlanmasını sağlayan başta Bekaert işçileri olmak üzere, grevimize destek ziyaretlerinde bulunan, dayanışma içinde işçi sınıfının yanında olan, önemli moral destek sunan tüm dostlarımıza dayanışmaları nedeniyle teşekkür ediyoruz.

Bu başarı aynı zamanda dayanışmanın, birlikte mücadelenin başarısıdır.

Bekaert grevi, tüm işçi sınıfına hayırlı olsun.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.