Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP’nin kapatılması davası | Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin, AYM’ye mütalaasını sundu: “Seçimden önce sürecin tamamlanıp tamamlanmaması Yüksek Mahkeme’nin takdiridir”

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP’nin kapatılması istemiyle açtığı davada, bugün (10 Ocak) Anayasa Mahkemesi heyetine sözlü mütalaasını sundu. Mahkemeden ayrılırken basına bilgi veren Şahin, kapatma davası sürecinin seçimden önce tamamlanıp tamamlanmamasının “Yüksek Mahkeme’nin takdirinde” olduğunu söyledi. 

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması istemiyle açtığı davada, Anayasa Mahkemesi (AYM) heyetine sözlü açıklamalar yaptı. Şahin’in, Yüce Divan Salonunda, AYM heyetine yaptığı açıklama 45 dakika sürdü. 

AYM’den ayrılırken, basın mensuplarına açıklama yapan Başsavcı Şahin, HDP’nin, “Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiğini” vurgulayarak şunları söyledi:

Davalı partinin terör örgütüyle bağı, bilinen bir gerçek, tüm toplumca da biliniyor. 85 milyon neredeyse davalı partinin PKK’dan ayrı, bağımsız olmadığını, onun güdümünde, onun bir organı olduğunu kabul ediyor. Davalı parti, terör örgütünün sözde askere alma dairesi gibi faaliyet göstermektedir. Bunun en önemli delili olarak yıllardır zorla ya da kandırılarak örgüte götürülen çocukların ve gençlerin annelerinin üç yılı aşkın süredir Diyarbakır il binası ve bazı illerde tuttukları evlat nöbetleri gösterilebilir. Sanki bu parti terörist örgütün asker alma şubesi gibi çalışıyor. Benzetmek gibi olmasın, askerlik dairemize haksızlık yapmayalım, ama adeta asker alma dairesi gibi faaliyet gösteriyorlar.”

Partinin, kapatma davası açıldıktan sonra da bu eylemlerine devam ettiğini vurgulayan Şahin, buna gerekçe olarak ise Diyarbakır’da HDP il binasının önünde “Evlat nöbeti” tutanlara 287 ailenin daha katılmasını gösterdi.

Şahin, kapatma davası sürecinin seçimlere kadar tamamlanıp, tamamlanmayacağı konusunda ise “Yüksek Mahkeme’nin takdiri. Bizim görevimiz bugün itibarıyla bitti. Tüm delillerimizi ortaya koyduk, dosyayı da sunduk. Bizim açımızdan süreç tamamlandı. Artık takdir Yüksek Mahkeme’nin” diye konuştu. 

Bundan sonra süreç nasıl işleyecek

Şahin’in davaya ilişkin nihai talebini açıklamasının ardından HDP’ye sözlü savunmasını yapması için 30 günlük süre verilecek. HDP’nin sözlü savunmasının ardından dosya raportöre verilecek. Raportörün hazırladı rapor AYM üyelerine dağıtılacak ve AYM Başkanı Zühtü Arslan toplantı için bir gün belirleyecek. Yüksek Mahkeme üyeleri belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak. HDP hakkındaki kapatma davasını 15 kişiden oluşan AYM heyeti karara bağlayacak.

Kapatma karararı Anayasa’nın 149. maddesi gereğince üçte iki çoğunlukla alınıyor. Bu nedenle kapatma kararı için 15 üyeli mahkemede 10 üyenin kapatma yönünde oy kyllanması gerekiyor. Partinin kapatılmaması yönünde karar çıkması halinde bu kez devlet yardımının tamamının ya da bir kısmının kesilip, kesilmemesi görüşmelerine geçiliyor. Bu aşamada da yine 149. madde gereğince üçte iki çoğunluk gerekiyor.

OKUYUN: HDP’nin Hazine yardım hesabı bloke edildi | Parti kapatma ve Hazine yardımı kesilmesinde anayasal süreç nasıl işliyor?

OKUYUN: AYM, HDP’nin bloke edilecek Hazine yardımının 2023 yılı için olduğunu açıkladı | Karar, AYM Başkanı’nın karşı oyuyla alındı

Siyasi parti kapatma davası sonucunda verilen karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile HDP’ye tebliğ edilecek ve Resmi Gazete’de yayımlanacak.

AYM’nin, siyasi yasak istenen partililerin beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olduğunu belirlemesi halinde bu kişiler, kesin kararın Resmi Gazete’de gerekçeli olarak yayımlanmasından başlayarak beş yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve deneticisi olamayacak. 

OKUYUN: AYM, HDP’nin Hazine yardımının bulunduğu hesapların geçici olarak bloke edilmesine karar verdi: “AYM, kapatma davasıyla ilgili rengini ortaya koydu, seçimlere müdahale anlamına gelir”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.